Subscribe:

Ads 468x60px

2011. május 20., péntek

Uchikawa sensei változtat

Akit nem érdekel a személyes eszmefuttatásom és öncélú monológom, csak a félkövér betűtípussal írt részt olvassa el.

Nagy változásoknak lehetünk szemtanúi, ha meglátogatjuk Uchikawa sensei blogját (link a jobb oldali menüsorban). Ezentúl a japán gyakorlatok is ugyanolyanok lesznek, mint más tanszék nyelvi gyakorlatai - kötelező lesz bejárni :)

Őszinte leszek és egyenes, én is azok közé tartozom, akik az utóbbi félévben nagyon sok óráról hiányoztak. És ebben valóban közre játszott az, hogy Uchikawa sensei kijelentette, ő nem nézi a jelenlétet osztályzásnál. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy a tanárnőre hárítanám a felelősséget, sőt, ő egy nagyon liberális és rugalmas rendszert próbált bevezetni - amivel mi csúnyán visszaéltünk.

Hogy Ono sensei óráira miért nem jártam be, arra van egy kifogásom (indoknak nem jó, kifogásnak esetleg): a tanár úr nyelvtani és egyéb magyarázatai ugyan nagyon szemléletesek, és - mondjuk ki - viccesek, de sajnos engem többször zavart bele a használatba és szabályokba, mint ahányszor segített a megértésben. Ez nyilván részben (ha nem egészben) az én hibám is, hiszen valószínűleg, ha rendszeresen és komolyan tanultam volna, az előző félévi szavakat is mindig ismételve, akkor többet értettem volna Ono sensei magyarázataiból is. De a sikertelenség és a kudarcélmény eltántorított attól, hogy rendszeresen látogassam az óráit.

Hogy Uchikawa sensei óráira miért nem jártam be mindig, arra nincs hasonlóan kerek indokom, csak egyetlen szó: a lustaság. Onnantól kezdve, hogy a jegybe nem számított bele, és a nyelvtan, valamint az órán végzett feladatok mind benne voltak a tankönyvben, úgy éreztem, megengedhetem magamnak, hogy ellógjak egy-két gyakorlatot. Persze mindvégig bűntudatom volt, amiért ezeket az órákat is ellógtam, hiszen mindenki tudja, aki ismer, hogy nagyon kedvelem Uchikawa senseit, és az óráit is mindig nagyon élvezem.

Két dolgot tudok felhozni mentségemre: az egyik, hogy a teljesítményem így sem romlott különösebben, és én ennek tudatában nem jártam be az órákra. Ha éreztem volna, hogy a ZH-im sokkal rosszabbul sikerülnek, csak mert nem hallom az órai magyarázatot, akkor kegyetlenül rávettem volna magam arra, hogy minden egyes órára bejárjak, hiszen tudjátok, mennyire maximalista vagyok :)

A másik mentségem, hogy terveztem a változtatást, sőt. Az utolsó egy-két hétben (jókor, mi?) már bejártam például az olvasás-írás órákra is, pedig annak idején feleslegesnek éreztem őket. Persze azóta rájöttem, hogy egyáltalán nem azok, és ezt fogadja meg mindenki, mint jótanácsot, ugyanis sokat segít, fejleszti az olvasást, segít abban, hogy átlássuk egy japán mondat szerkezetét, és persze a kanjifelismerés fejlesztésében is verhetetlenek ezek az órák. Nem beszélve arról, hogy rengeteg mondat nem azt jelenti, amit mi otthon egyedül kiokumlálunk, így a tanárok segítsége és javításai nagyon fontosak.

Jövő félévben mindenképpen szorgalmasabb lettem volna, de most, hogy Uchikawa sensei változtatott a "játékszabályokon", már biztosítékom is van arra, hogy ne gondoljam meg magam, és ne lustuljak el ismét.

Még egy plusz mentegetőzés: teszt után sosem léptem le egy szó nélkül, mert az tényleg nagyon-nagyon bunkó dolog lett volna, és a legutolsó, amit szeretnék, az Uchikawa sensei megbántása. Kétszer is előfordult, hogy kanji teszt után elmentem óráról, de mindkétszer egészségügyi okaim voltak rá, és még óra elején megkérdeztem (egyszer Ono, egyszer pedig Uchikawa) senseit, hogy elmehetek-e. És ha azt mondták volna, hogy nem, akkor bizony maradtam volna.

A változtatások:
Ezentúl egy félévben maximum három gyakorlatról lehet hiányozni. Hiányzásnak számít, ha valaki: nem jön be órára; bejön, de idő előtt elmegy; fél óránál többet késik.

Összességében azt kell mondanom, ez egy teljesen logikus, érthető, és okos döntés volt a tanárnő részéről. Vannak ugyanis olyanok, akik a teljesítményromlás ellenére sem jártak be, gondolom én, ha egyszer ilyen komoly lépésekre szánta rá magát Uchikawa sensei. Ezúton is szeretnék elnézést kérni a tanárnőtől (bár feltételezem, nem nagyon téved ide :)), amiért annyi sok órára nem jártam be. A következő félévben egészen más lesz a helyzet, így már biztosan :)

A link Uchikawa sensei blogbejegyzéséhez: http://japanora2.exblog.jp/15579217/

2 megjegyzés:

Nana írta...

A három hiányzást egy féléven belül kissé indokolatlannak érzem - főleg azért, mert azokból a tantárgyakból is háromszor lehet hiányozni, amelyekből heti egy óra vagy előadás van, nem pedig heti három... ha valaki mondjuk influenzás lesz, azzal egy hét alatt lehiányozza az egész hetet... vagy erről majd orvosi igazolást kell hozni, és az igazolt hiányzásnak számít, ha valaki beteg? Mindegy, valószínű ez engem már úgysem érint, tekintve hogy alulról szagolom már az ibolyát :D

Sedna írta...

Ebbe mondjuk én is belegondoltam, hogy általában a heti egyszeri gyakorlatoknál szokott ez lenni a határ. Én arra leszek kíváncsi, mi a teendő akkor, ha ütközik valami mással a japán, mert nekem erre jövő félévben nagyon nagy lesz az esélyem, tekintve, hogy angolos tárgyaim is vannak, meg még a második keleti nyelvet is el szeretném kezdeni.

Különben meg ne legyél ilyen pesszimista, tavaly is volt lehetőség javítani, biztos most is lesz :) A remény hal meg utoljára, a gondolatnak meg ereje van :)

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^