Subscribe:

Ads 468x60px

2012. szeptember 8., szombat

Szabad kreditek - avagy a "mi a fenét vegyek még fel?" kérdéskör

Mindenki, aki közelebbről ismerkedett már tanegységlistával, tudhatja, hogy vannak úgynevezett "szabad kreditek". Az összes, hat év alatt teljesítendő kreditek száma 180, ebből 120 a főszak, 50 a minor, és még a bölcsész is láthatja, hogy marad 10, ez pedig a szabadsáv. Ennek a tíz kreditnek az a lényege, hogy bármilyen BA-s órát felvehetünk és elvégezhetünk 10 kredit értékben, amennyiben az órának nincsenek előfeltételei, vagy ha vannak, akkor már teljesítettük őket. Ez pedig azt jelenti, hogy más karok által hirdetett órákat is elvégezhetünk, nem muszáj a bölcsészkar csodálatos berkein belül maradnunk. Ebben a bejegyzésben igyekszem összeszedni pár jótanácsot az üggyel kapcsolatban.

1. Captain Obvious - Főszakos órák
A legtöbb szak nem csak 120 kreditnyi órát hirdet. Ha van olyan része a tanegységlistádnak, amelyben szerepel, hogy "X kredit értékben" kell elvégezni tárgyakat a listáról, az azt jelenti, hogy nem kell az összeset. Legalábbis nem kötelező - de szabad kreditnek elszámolhatja az ember. További főszakos órákat tehát, amelyeket a 120 kreditünkön felül végzünk el, nyugodtan bevehetünk a játszmába. Ez a legkönnyebb út, ami létezik, mert jó eséllyel előfeltételekkel nem lesz problémánk, és mivel a saját tanszékünk hirdeti az órákat, talán a tanárok neve sem lesz ismeretlen, és kisebb az esélye, hogy jól mellényúlunk. Ráadásul ezek az órák biztosan témába vágnak, és illeszkedni fognak a szakirányunkhoz :D

2. Captain Just-as-Obvious - Minoros órák
Azt hiszem ezek után senkit nem lep meg, hogy a másodszakunk, azaz a minor órái közül is válogathatunk. Az alapvetően elvégzendő 50 krediten felül felvehetünk nyugodtan más órákat is, amennyiben a feltételeknek eleget teszünk. Persze nem árt főszakosokkal konzultálni, mit érdemes szabad kreditnek felvenni, hiszen ha már rá van bízva az emberre a választás, miért pécézne ki egy teljesíthetetlenül nehéz órát? Különösen kedvező ez a lehetőség azok számára, akik "nagy" szakot választottak minornak - gondolok itt többek között az anglisztikára. Sokkal nagyobb a választék, és talán a segítőkész diáktársak száma is magasabb :)

3. Magic Trick 1 - BBV kód
Ha semmiképp sem akarjuk tovább fárasztani magunkat se a főszakunk, se a minorunk tanegységeivel a kötelező kreditszámon felül, kijátszhatjuk az egyik ütőkártyánkat, ez pedig a BBV kód. Az ETR-ben ugyanis jó pár tantárgyat meghirdetnek ezzel a kóddal, ezek az ún. közismereti tanegységek. Nem kell szépíteni a dolgon, ezek az órák azért kerülnek meghirdetésre, hogy szabad kreditnek nyugodtan felvehessék őket a diákok. Persze itt sem árt nézni a követelményeket, mert van olyan óra is elrejtve ezek között, amely például meghatározott nyelvtudást igényel. (No meg tobzódik ezek között nem kevés EC kódú is, amelyek az Eötvös Collegium hallgatóinak vannak hirdetve.)

4. Magic Trick 2 - VKN kód
A BBV-vel egyenértékű adu a VKN. Ugyanúgy nagyrészt közismereti tanegységeket hirdetnek meg ezen a kódon, de itt is érdemes figyelni a követelményekre. VKN-es kódon fut többek között a nagy népszerűségnek örvendő Szexuálpszichológia 1. és Szexuálpszichológia 2. is, nagyon sokan választják ezeket az órákat a szabad kredites tárgyaik közé.

5. Volunteer! - Pszichológiai kísérletek
Erről ugyan se első- se másodkézből nincsen információm, de eddig minden félévben láttam "Pszichológiai kísérlet részvétel" című órát. A helyszín és az időpont mindig megbeszélés szerint alakul, így talán egy húzósabb órarend mellé is megfelelő lehet ez az óra. Érdemes gyakran utánanézni, hirdettek-e már, mert viszonylag hamar betelnek a helyek - az óra, amire nem kell tanulni, azt hiszem érthető módon népszerű :D (Általában VKN-kódon hirdetik ezeket egyébként.)

6. To Teach or not to Teach - TANB kód
El is felejtettem írni, hogy aki tanári MA-ra készül, annak bizony ez a 10 kredit nem szabadon választható, ugyanis az ún. "pepszi" (vagy kevésbé humoros módon "ped-pszi"), azaz pedagógia-pszichológia tárgyakat kell elvégeznie. Ez a TANB kódú órákat jelenti. De természetesen az is vehet fel ilyen tárgyat, aki nem készül tanárnak, hiszen miért ne? Egyikről-másikról jókat hallani, érdemes körbekérdezni tapasztaltabb diáktársak között.

7. Move It! - Testnevelés órák
A mozgékonyabb bölcsészpalánták lecsaphatnak a VTN kódon futó testnevelés órákra is, de akárcsak a pszichológiai kísérleteknél, itt is érdemes iparkodni, mert hamar betelnek a helyek! Az általános testnevelés óráknak egyébként minimális anyagi vonzata is van, illetve érdemes figyelembe venni, hogy ezek csak egy kreditet érnek. A kurzusfelvételnél az "Általános testnevelés" elé pöttyöt téve kereshetünk rá legkönnyebben ezekre az órákra.

8. Moar Languages! - Nyelvórák
Az egyes nyelvi szakok gyakorlatai ugyan külsősként nem igazán látogathatók (például a mi japános gyakorlatainkról mindenkit kipenderítenek, aki nem főszakos vagy minoros, de ez amennyire tudom, mindenhol így van), viszont van lehetőség fizetős nyelvórákra járni. A NYA kódon hirdetett órák között igen nagy a választék, az egyes nyelveknél szintek közül is válogathatunk, illetve eldönthetjük, heti 1 vagy 2 órában szeretnénk-e tanulni az adott nyelvet. Ez előbbi 19.000, utóbbi 38.000 forintba kerül, ami elsőre soknak tűnhet, de ha belegondolunk, még mindig jobban járunk így, mint egy nyelviskolával. A kurzusfelvételnél az "Általános nyelvi képzés" elé pöttyöt téve kereshetünk rá legkönnyebben ezekre az órákra.
Hajaj :D Rájöttem, hogy a fizetős nyelvórák nem érnek kreditet o.O Elnézést a félrevezetésért! >.<

9. Just Pick One - Ami megtetszik
Ezen felül nehéz tanácsot adni. Megteheted, hogy egyszerűen kigondolod, mi érdekel, és rákeresel egy-egy kulcsszóra, hátha van olyan kurzus, ami megtetszik. Ha van kedvenc tanárod, az ő nevére is rákereshetsz, így biztos nem ér meglepetés az oktatóval kapcsolatban :D Ha pedig van egy nagy lyukad két óra között valamelyik nap, akár időpontra is szűkíthetsz. Ne feledd: nem csak a saját karod által hirdetett órákban gondolkozhatsz! De érdemes belekalkulálni, hogy más karoknak az épülete is máshol van, így nem árt tudni, mennyi idő alatt érsz át az egyik kampuszról a másikra.

10. Socialize! - Kérdezz meg másokat :D
Kiáltsd bele a nagyvilágba, hogy ajánljanak neked órákat az emberek, vagy éppen faggass ki mindenkit egyesével, ki mit vett fel. Én így hallottam annak idején a Tolkien-kurzusról és a Wikipédia szócikkírás óráról is, és egyiket sem bántam meg, hogy felvettem :D A szájhagyomány útján terjedő órák általában tényleg jók és/vagy könnyűek, úgyhogy hajrá! :)

Remélem tudtam segíteni, és még inkább remélem, hogy a rendkívül kreatív címecskéim sem maradnak észrevétlenek. (Ez fontos. Az egóm szempontjából.)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

A fizetős nyelvórákat senkinek nem ajánlom. Elsőre úgy tűnhet, hogy jobban jár vele az ember, mivel mindegyik elég olcsó. Én sajnos részt vettem az egyiken, és azt kell hogy mondjam, hogy fél év alatt szinte semmit nem tanultunk. Egyébként ha valaki végignézi a listát, gyanús is lehet, hogy sok nyelvből többféle kezdő csoport is létezik. Ez azért van, mert olyan lassú a tempó, hogy egy alapfokú nyelvvizsgára másfél-két év alatt készítenek fel (ami a spanyolhoz hasonló könnyű nyelvek esetében elég gázos). Az én kezdő spanyol csoportom fél év alatt a tankönyvből (ami külön rantot érdemelne) három leckét tanult meg. A tanárnő többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó gyorsítani a tempón, a tantervre hivatkozva.

Ezek a tanfolyamok csak szórakozásra jók, vagy ha valaki nagyon unatkozik. Nyelvet itt senki nem fog tanulni. Persze akinek nulla a szorgalma, és nagyon ráér, az letehet két év alatt egy alapfokút.

Sedna írta...

Hűha o.o Nagyon szépen köszönöm az információkat minden erre tévedő nevében, nem gondoltam volna, hogy ilyenek ezek a nyelvórák :S Még igazából nem is hallottam róluk semmit, mert nem ismerek olyat, aki járt volna bármelyikre is, de ez elég kétségbeejtő...

Még egyszer köszi szépen a tájékoztatást! ^^

bitxəšï írta...

Ezek szerint megszűnt a nemszakos nyelvóra intézménye? Régen még volt nemszakos tibeti, mongol, kínai stb.

Sedna írta...

Egy-kettőt elvétve talál az ember, például BBV meg VKN kódon van kínai gyakorlat kezdőknek, de más nyelvből még nem nagyon láttam :S Már nem divat, gondolom nem éri meg erre fordítani a tanári kapacitást a fizetős órák helyett...

Névtelen írta...

javaslom a "Kínai masszázs és akupresszúra" tárgyat, biztos vannak jókezű anyanyelvi tanárok a Konfúciuszban, akik ezt autentikusan elvégzik :DD

Sedna írta...

Micsoda ötletek :D

lex írta...

Én már a Neptunon garázdálkodok, de olyanokat találtam, hogy csak na oO Ó-szanszkrit kezdőknek nem érdekel? Esetleg Holland foci? :D

Sedna írta...

Jesszus XD Micsoda címek :D Ez már olyan arab varázslás szintű XD

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^