Subscribe:

Ads 468x60px

2011. május 21., szombat

Rémhírek, pletykák, téveszmék

Keletis berkekben nincsen sok félreértés a hallgatók között, sokat hallunk egymás tanárairól, óráiról, követelményekről, teljesíthetőségről, stb. Viszont amint az ember elhagyja ezt a viszonylag jól összeszokott társaságot, szembesül azzal, amit a kívülállók látnak és hallanak a japán szakról, az órákról, a tanárokról. Ezek az információk pedig néha annyira nagyon távol állnak a valóságtól, hogy úgy érzem, muszáj erről írnom, még akkor is, ha valószínűleg pont a keletis berkeken kívül nem olvassák sokan ezt a blogot :)

Konkrétan egy terjengő pletyka ellen szeretném felemelni a hangomat, ez pedig Uchikawa sensei személyiségét illeti. Nem tudom, hogy magát a rémhíreket ki kezdte el terjeszteni, de valószínűnek tartom, hogy egy olyan japán szakos, aki végül nem tudta teljesíteni a szak követelményeit - előfordul, ne áltassuk magunkat, nem is ritkán.

Egyik anglisztikás előadás alkalmával megszólított egy nagyon kedves lány, mert látta, hogy japán írásjeleket gyakorlok (valljuk be, nem volt túl izgalmas az előadás, a kanji gyakorlás pedig sosem árthat ^^). Beszélgettünk egy ideig, majd eljutottunk addig a témáig is, amiről írni szeretnék. Rövidesen ugyanis feltette azt a kérdést, hogy "Uchikawa tényleg olyan-e, mint amilyennek mondják"? Természetesen nekem fogalmam sem volt, mit mondanak róla a szakon kívüliek, ezért rögtön visszakérdeztem, a válasz pedig meglepett.

Olyasmiket hallott a szegény, félrevezetett lány, hogy Uchikawa sensei nagyon szigorú, rengeteget követel, sőt olyan, mint egy rabszolgahajcsár O.o Hogy mindezt honnan vette, azt valószínű egy magánnyomozó sem tudná már visszagöngyölíteni, hisz ez a pletyka lényege, mindenesetre én teljesen ledöbbentem, amikor ezt meghallottam.

Egyet kérek: ne keverjük össze a japán szak tempóját Uchikawa sensei személyiségével, a kettőnek ugyanis vajmi kevés köze van egymáshoz. Ha nem tanulsz eleget japán szakon, megbuksz? Igen. De ez hol nincs így? A különbség annyi, hogy egy anglisztikával vagy germanisztikával, egyéb népszerű és széles körben oktatott nyelv szakával szemben a japán nyelv oktatását az alapoktól kezdik az egyetemen. Ettől függetlenül nem lehet azt megcsinálni, hogy harmadik év végére csak egy dadogós-döcögős középszintre jutunk el. A tempó tehát kétségtelenül gyors.

És most Uchikawa senseiről. Rabszolgahajcsár? Ez aranyos XD Szinte nevetnem kell. Én a tanárnőben egy nagyon kedves, segítőkész, engedékeny nőt ismertem meg, aki minden létező eszközzel igyekszik a diákok javát szolgálni. Egészen mostanáig - amíg vissza nem éltünk ezzel, ld. előző bejegyzés - az engedékenység duplán-triplán jellemző volt. Melyik más szakon volt valaha az a helyzet, hogy nem volt kötelező bejárni a gyakorlatokra? Végül persze ez az engedékenység a hallgatók (nem akarom kivonni magam, ebbe én is beletartozom) hozzáállása miatt több kárt okozott, mint hasznot, de egy szép világban, szorgalmas japán szakosok között működne :)

Bármilyen kérdéssel nyugodtan lehet fordulni hozzá, a tőle telhető legpontosabban igyekszik elmagyarázni mindent. A félév közben elmulasztott ZH-kat félév végén meg lehet írni - nem tudom, ilyen van-e más szakokon, de Uchikawa senseinél bizony van. Mindemellett nagyon türelmes és toleráns is - van egy-két előadó az egyetemen, aki nagyon sokat tanulhatna tőle az emberekhez való hozzáállás terén...

Sokat követel? Csak amennyit a szak megkövetel. Irreálisan nehéz, megoldhatatlan feladatokat tesz bele a ZH-kba? Ugyan már. Mi, szakos hallgatók, szeretünk ugyan azzal védekezni, amikor megkapjuk a gyér eredményű dolgozatokat, hogy ilyen feladatokat még életünkben nem láttunk, és órán nem ilyeneket gyakoroltunk - de könyörgöm, a való életben sem a Genki feladatai alapján kell majd megszólalnunk japánul. Aki szorgalmasan és alaposan tanul, annak nem lehetnek gondjai a számonkérésekkel.

A fentiek miatt gondolom azt, hogy egy kevésbé szorgalmas japán szakos terjesztette el a pletykát, ami persze az idők során rengeteget változott, durvult és finomult, míg elért ahhoz a lányhoz, aki megszólított az előadáson. Valóban sokat kell tanulni ahhoz, hogy jól teljesítsen az ember japán szakon, de ettől még Uchikawa sensei nem lesz rabszolgahajcsár. Aki elolvasta ezt a bejegyzést, a kedvemért javítson ki mindenkit, aki ilyeneket terjeszt :) Köszönöm.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

同感。

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^