Subscribe:

Ads 468x60px

2011. január 5., szerda

Vicces :D

Japánul tanulóknak, tanulni készülőknek, és angolul tudóknak :D (Nem igazán kell komolyan venni, de ez ott is van a végén.)

!KATT!

Ha van rá igény, lefordítom, de akkor tessék csipogni érte!

Köszönet érte kedves szaktársamnak, aki belinkelte facebookra! :D (Igény esetén nevesítek, egyébként nem szeretnék személyiségi jogokat sérteni XD)

4 megjegyzés:

Geza írta...

Kedves Sedna, butácska kérdés, a japán szakon tananyag az ezer alap kanji? Mire diplomát kapsz, vágni fogod az első ezret? Tulajdonképpen csak arra vagyok kíváncsi, mennyi idő alatt tanulható meg? Köszönöm. geza324@gmail.com

Sedna írta...

Kedves Géza!

Az e-mail címedre is el fogom küldeni ezt, gondolom ezért adtad meg az elérhetőségedet, de ide is beírom, hátha másban is felmerül a kérdés :)

Az első évben csak a Genki kanjijait vesszük elméletileg (317 db), de felsőbb évesektől hallani olyasmit, hogy egyik hétről a másikra 70-80 kanjit meg kell tanulniuk - ennek fényében (és egyébként is) biztos vagyok benne, hogy az első ezerig eljutunk, legalábbis a tananyag szerint biztosan.

Egy átlagos 20 éves japán ember 2500-3000 kanjit felismer, úgyhogy igencsak szegényes lenne, ha egy egyetemi képzés során mi még az ezerig sem jutnánk el :)

Az, hogy ezek valóban biztos és használható tudásként megmaradnak-e nekünk, hallgatóknak, mondjuk harmadik év végére, már egészen más kérdés. Ahogy az is, hogy mennyi idő alatt tanulhatók meg ezek.

Ez utóbbi kérdésre a válaszom talán annyi lehet, hogy ez relatív :D Aki olyan beállítottságú (például nem vizuális típus, kézügyessége semmi, és az emlékezőtehetsége sem különösebben kiemelkedő, mindig gondban volt a tanulással), az nagyon nehezen tanul, és bizony neki talán egy évtized is kevés lenne ennyi kanjihoz. Aki viszont szerencsésebb tulajdonságokkal van megáldva, könnyen veszi az akadályt.

Ha konkrétan az egyetemi keretekre gondolsz, három év alatt - bár saját kútfőből mondom, bizonyítékom nincs rá - nagyon valószínű, hogy az első ezer kanjiig eljutunk, és én azon sem lennék meglepve, ha tovább is jutnánk. (Elvégre egy tisztességes japán újságot sem lehet elolvasni 1000 kanji ismeretével.)

Remélem tudtam segíteni, szívesen látlak a blogon, de e-mailt is nyugodtan írj ^^

Sedna

Dávid írta...

Csak annyit fűznék hozzá, hogy ha minden igaz, a hivatalos kanjikat mind meg fogjuk tanulni a három év alatt (~2000), mert nem csak a nyelvórákon fogunk tanulni, hanem szakszövegolvasáson meg filológián, meg minden máson is. De azt is mondták, hogy a kanjitanulás a mi dolgunk, úgyhogy akkor se szólhatunk semmit, ha ezentúl csak hiraganával írnánk mindent, aztán a hatodik félévben elvárnák, hogy mindet tudjuk :D

Sedna írta...

Annyira tudtam, hogy valami ilyesmi az alap hozzáállás XD ... A szakszövegolvasástól előre tartok, a Károlyin tanuló nagyon jó barátnőmmel beszéltem nem rég, és nekik nincs ilyen órájuk, úgyhogy nem tudott megnyugtatni a dologgal kapcsolatban XD

Egyébként nem akarom a saját síromat megásni, de ha három év alatt 2000 kanjit kell megtanulni, első évben miért csak alig több, mint 300-at nyomnak a fejünkbe...? Így is úgy is hullunk, mint a legyek, nem mindegy? :D:D

Köszi az infót, Dávid! ^^

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^