Subscribe:

Ads 468x60px

2011. január 15., szombat

Új címke: ti kérdeztétek - Kanjik három év alatt

Az utóbbi időben egyre több kérdést kapok e-mailben és kommentekben is, az ezekre adott válaszokat (és értelemszerűen a kérdéseket is) pedig szeretném hétköznapi bejegyzés formájában is közzé tenni, ami különösen az e-mailben érkezett kérdéseknél hasznos - ezt ugyanis csak én és a kérdező látom. (Persze a kommenteket sem biztos, hogy mindenki olvasgatja.)

Nem rég a japán írásjelekkel kapcsolatban merült fel kérdés a blogon, és hogy vajon mennyit fogunk megtanulni a kanjikból a harmadik év végére; egy kedves olvasóm, Géza tette fel a következő kérdést:

Kedves Sedna, butácska kérdés, a japán szakon tananyag az ezer alap kanji? Mire diplomát kapsz, vágni fogod az első ezret? Tulajdonképpen csak arra vagyok kíváncsi, mennyi idő alatt tanulható meg? Köszönöm.

Erre én a következőképp válaszoltam:

Az első évben csak a Genki kanjijait vesszük elméletileg (317 db), de felsőbb évesektől hallani olyasmit, hogy egyik hétről a másikra 70-80 kanjit meg kell tanulniuk - ennek fényében (és egyébként is) biztos vagyok benne, hogy az első ezerig eljutunk, legalábbis a tananyag szerint biztosan.

Egy átlagos 20 éves japán ember 2500-3000 kanjit felismer, úgyhogy igencsak szegényes lenne, ha egy egyetemi képzés során mi még az ezerig sem jutnánk el :)

Az, hogy ezek valóban biztos és használható tudásként megmaradnak-e nekünk, hallgatóknak, mondjuk harmadik év végére, már egészen más kérdés. Ahogy az is, hogy mennyi idő alatt tanulhatók meg ezek.

Ez utóbbi kérdésre a válaszom talán annyi lehet, hogy ez relatív :D Aki olyan beállítottságú (például nem vizuális típus, kézügyessége semmi, és az emlékezőtehetsége sem különösebben kiemelkedő, mindig gondban volt a tanulással), az nagyon nehezen tanul, és bizony neki talán egy évtized is kevés lenne ennyi kanjihoz. Aki viszont szerencsésebb tulajdonságokkal van megáldva, könnyen veszi az akadályt.

Ha konkrétan az egyetemi keretekre gondolsz, három év alatt - bár saját kútfőből mondom, bizonyítékom nincs rá - nagyon valószínű, hogy az első ezer kanjiig eljutunk, és én azon sem lennék meglepve, ha tovább is jutnánk. (Elvégre egy tisztességes japán újságot sem lehet elolvasni 1000 kanji ismeretével.)
Majd a beszélgetésbe egy segítőkész és nálam lényegesen tájékozottabb szaktársam is bekapcsolódott, Dávid:

Csak annyit fűznék hozzá, hogy ha minden igaz, a hivatalos kanjikat mind meg fogjuk tanulni a három év alatt (~2000), mert nem csak a nyelvórákon fogunk tanulni, hanem szakszövegolvasáson meg filológián, meg minden máson is. De azt is mondták, hogy a kanjitanulás a mi dolgunk, úgyhogy akkor se szólhatunk semmit, ha ezentúl csak hiraganával írnánk mindent, aztán a hatodik félévben elvárnák, hogy mindet tudjuk :D
Végül tehát megállapodhatunk abban, hogy mondhatni nagyonsokrengeteg kanjit fogunk majd tudni. Mindemellett a kérdés felvetette azt a problémakört is, hogy hogyan is működik ez a kanji-dolog, ki mennyit ismer, hány hivatalos írásjel van, és a többi. Ehhez segítségül szeretnék megosztani egy linket, amire ma találtam rá Uchikawa-sensei blogján. Ő maga írt (magyarul, és milyen szépen!) egy nem túl hosszú de nem is túl rövid leírást a japán hangokról, írásjelekről, fonémákról, miegymásról. Akit érdekel, íme a tanárnő blogjáról vett link:

http://www.mediafire.com/?7jljgw6f6n9w31p


Az iromány "A hang kultúrtörténete" címet kapta. Nem tudom, milyen szerzői jogokkal rendelkezik a tanárnő, de feltételezem, hogyha a saját blogján közzé tette, talán nem bánja, ha itt is megjelenik :)

Majd még jelentkezem! ^^

2 megjegyzés:

Luca írta...

SZIA !!! :)
Küldtem neked egy e-mailt ( arra a címedre ami a lap alján van ) remélem megkaptad !!! <3
Üdv:Luca

Sedna írta...

Szia!

Megkaptam, és éppen most válaszoltam is rá ^^

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^