Subscribe:

Ads 468x60px

2011. január 31., hétfő

BBN-JAP-141 × Japán kultúra és társadalom × Japanese culture and society × Kollokvium

Miről szól?
Hát, ez egy nagyon jó kérdés. Nem csak kultúráról és társadalomról, annyi biztos. Sőt, nagyrészt nem erről. Nem tudom, hogy egyébként "normális" keretek között mit szokott tartalmazni a leadott anyag, de idén nagy volt a káosz a tantárgy környékén, annyi biztos. Nem tudta megtartani az órákat, aki egyébként szokta, így mások "ugrottak be" helyette. Volt szó nagy vonalakban történelemről, itt-ott természetesen kultúráról és társadalomról, de magáról a japán nyelvről és sajátosságairól is. Nem tudom, miért nem a japán történelmet tanítják először (ami úgy rémlik harmadik féléves tárgy), hiszen történelmi alapok nélkül a kultúra gyakorlatilag értelmezhetetlen, így viszont sok idő elment a történelmi háttér vázolásával, és nem maradt sok idő a kultúrára és a társadalomra.

Ki tartja?
Idén két előadó tartott órákat: Szabó Balázs és Horváth Katalin. Szabó Balázs előadásai élvezetesek voltak, egy-két megszólalása kifejezetten humoros, bár érezni lehetett, hogy váratlanul érte a feladat, miszerint neki kell kezelnie a tantárggyal kapcsolatos ügyeket - nem volt túlságosan akadálymentes és olajozott a gépezet, a tematika kicsit kusza volt, és az sem volt különösebben világos, hogy mit is kér számon majd a vizsga. Horváth Katalin előadásai jellemzően tényszerűek voltak, valamint igen gyorsak, én enyhe ínhüvelygyulladást kaptam az órája után, de így sem bírtam mindent lejegyzetelni x) Mentségére mondom, hogy végül a vizsgán számon kért anyagokat precízen összerendezte, nem igényelt kutatást/jegyzetbújást, gyakorlatilag leírta nekünk mit kell megtanulni.

Milyenek az órák?
Maga a tantárgy egy minimális csalódást azért okozott, én úgy érzem, a japán kultúráról lehetett volna annál sokkal érdekesebb dolgokat is mesélni, mint amik elhangzottak az órákon - bár azok sem voltak teljesen érdektelenek. A légkör ettől függetlenül mindig jó volt, a létszámból kiindulva kissé családias is, tehát panaszra nincs ok, az előadók is jóindulatúak, közvetlenek és kedvesek voltak, de igen szívesen hallottam volna bővebben a kalligráfiáról, a gésákról vagy éppen a no színjátszásról, ahelyett, hogy csak megemlítésre kerüljön egyik-másik korszak kultúrájával kapcsolatban.

Milyen a vizsga?
Csak az szerepelt a kérdések között, amit az utolsó órán (és a kiadott lapokon) is megtalálhattunk, a javítás mégis kissé szőrös szívűre sikerült, ugyanis gyakorlatilag mindenki rosszabb jegyet kapott annál, mint amire számított. Bár lehet, hogy csak a kellemes órák és az előre kiadott kérdések miatt éreztük úgy, hogy az osztályozás is jóindulatú lesz, és pusztán mindezek mellett tűnik fel a kontraszt a javítás szigorát illetően.

Összességében...
Kíváncsi lettem volna, milyen egy megszervezett, jól működő japán kultúra és társadalom előadássorozat, de szerencsére jövőre ezt elvileg tapasztalni fogom, ugyanis Umemura-sensei ha jól tudom, nem először tartja majd a japán kultúra és társadalom 2 elnevezésű tantárgy előadásait.

Tanácsok
Nem tudom, mit tanácsolhatnék, engem minden váratlanul ért, a jegyzeteim is meglehetősen kuszák voltak, nehéz volt kiigazodni rajtuk, a vizsga nem volt nehéz, az osztályozás mégis mást mutatott... Mindenesetre örülök a négyesnek, amit a kaotikus állapotok ellenére kaptam.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^