Subscribe:

Ads 468x60px

2011. január 26., szerda

BBN-AME-121 × Angolszász politikai kultúra × The British and American Political Systems × Kollokvium

Author's Note: Pont idén volt tanárváltás, ezért a tapasztalataim valószínűleg nagyban eltérnek a tavalyi, és az előtti vizsgázókétól. Hogy jövőre ki fogja tartani az előadásokat, nem tudom.

Miről szól?
Elsősorban az amerikai és a Nagy-Britanniában működő politikai rendszerről (nagyobb hangsúlyt fektetve az amerikaira, legalábbis tapasztalataim szerint). Az állam felépítése, a hatalmi ágak rendszere, a választások menete, egy-két fontosabb múltbéli fordulópont (politikai szempontból), de alapvetően a jelen és a közelmúlt eseményeire koncentrál. Nem árt, ha az embernek van egy minimális történelmi tájékozottsága, egyfajta "keret", amibe például beillesztheti az egyes nagy politikai személyiségeket, eseményeket, háborúkat, stb. Viszonylag nagy hangsúlyt kap a jogi oldal, jellegzetes és meghatározó bírósági ügyekre például külön órát szán a tanterv.

Ki tartja?
Az előadásokat Fodor Júlia Réka jegyzi. Az órái hihetetlenül izgalmasak, rávilágít a legellentmondásosabb, legironikusabb, legkülönösebb momentumaira a történelemnek, a választási rendszernek, általában az angolszász politikának. Meg kell azonban említenem, hogy a handoutok kezelése, a diákokkal való kapcsolattartás, az időpontok betartása nem tartozik a tanárnő erősségei közé. A megtanulandó anyagokat olyan mértékű késéssel bocsátotta a hallgatók rendelkezésére, hogy jómagam át is jelentkeztem a későbbi vizsgaidőpontra, ugyanis az elsőre nem lett volna időm tanulni. A kapcsolattartás kifejezetten nehézkes volt vele, nagyon ritkán válaszolt a neki küldött e-mailekre. A vizsgák lebonyolítása esetében is tapasztalatlanságról tett tanúbizonyságot. (Ld.: Angolszász politikai kultúra - a vizsga után c. bejegyzés)

Milyenek az órák?
Általában egy-két perces késéssel érkezett a tanárnő az órákra, de - számomra - ez nem volt zavaró. Az órák angolul zajlanak, ezért kitérek erre is: a tanárnő beszéde tökéletesen érthető, hanglejtése és hangsúlya egyáltalán nem unalmas, könnyű rá odafigyelni, élvezetesen ad elő. Néhol személyes példákkal is illusztrálta az óra egyes mozzanatait. Mint említettem, gyakran tért ki különös, ellentmondásos momentumokra a tantárgy keretein belül, sőt még "tárgyi bizonyítékot" is körüladott - egy szavazószelvényt az amerikai államok egyikéből. Többször is néztünk videót órák alatt, bár kezdetben a projektor beüzemelése gyakran gondot okozott, félév végére már egész zökkenőmentesen zajlott az ilyesmi. Én személy szerint nagyon élveztem az előadásokat.

Milyen a vizsga?
Nehéz. Nem akarok hazudni, tényleg az. :) Sokat kell tanulni, ennyi a dolog nyitja. A 10 óra 10 handoutja az én formátumomban (nyomtatóbarát verzió kis sorközökkel, kis képekkel, kevés kemeléssel) 70 oldalra rúgott összesen, eredeti formátumában 80-85 körül mozoghat. Talán barátságosabban hangzik, mint egy 400 oldalas könyv benyalása, de bizony ezt a 70 oldalt elölről-hátulról tudni kell. Emellett 21 darab videó linkjét is beszúrta a tanárnő a handoutokba, amelyeket meg kellett nézni, és úgymond "meg kellett tanulni". A vizsga nehézségei közé tartozott az is, hogy a legváratlanabb apróságokra is rákérdezett. Mindezek ellenére tartom az álláspontomat, miszerint megfelelő időráfordítással és energiabefektetéssel az ötös megszerezhető.

Összességében...
Az előadások nagyon élvezetesek voltak, a készülés viszont maga volt a pokol. Érdekes apróságok halmaza, amit nagyon szívesen végighallgat az ember előadáson, de megtanulni már annyira nem leányálom. A handoutok kezelése, a hallgatókkal való kapcsolattartás és a vizsga lebonyolítása miatt azt kell mondanom, a tanárnő valószínűleg tapasztalatlansága miatt nem nagyon tudta kézben tartani a dolgokat. Nekem úgy tűnt, nincsen tisztában a saját korlátaival és teljesítőképességével. Olyan ígéreteket tett, amelyeket utólag nem tudott betartani, olyan mennyiségű feladatot adott a vizsgán, amit időre nem tudott kijavítani. Remélhetőleg következő alkalommal, a fiatalabb nemzedék idejére már belejön.

Tanácsok
Az előadásokra bejárni nem feltétlenül muszáj, a vizsga megoldható e nélkül is - bár volt egy-két kérdés, amelyre a válasz csak órán hangzott el, egy jegyet szerintem nem ronthat, ha valaki csak ezeket nem tudja. A handoutokról érdemes mindent megtanulni, ami pedig nagyon nem megy az ember fejébe, azt az engedélyezett cheat sheet-re tanácsos ráírni. 8,5×8,5 cm, életet menthet, ha az ember tudja, mit írjon rá.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^