Subscribe:

Ads 468x60px

2013. augusztus 12., hétfő

MOOC


Nem mondhatnám, hogy japános téma, de az egyetemhez és a tanuláshoz mindenképp kapcsolódik, ezért gondoltam, írok róla egy kicsit :) A MOOC (azaz Massive Open Online Course) mostanság egyre népszerűbb. A lényege ennek az, hogy az egyetemek az interneten hirdetnek meg kurzusokat, amelyekre bárki jelentkezhet, és az esetek többségében időbeli kötöttségek nélkül elvégezheti őket. Természetesen a feltételek kurzusról kurzusra változnak (vannak például fizetősek is, az én figyelmemet nyilván nem ezek fogták meg), de általánosságban elmondható, hogy különböző hosszúságú videók megtekintése, illetve olvasmányok feldolgozása a "tananyag".

Vannak kurzusok, amelyek eredményes teljesítés esetén erről tanúsítványt is biztosítanak, bár azt nem tudom, a magyar munkáltatók például hogyan reagálnak egy-egy ilyen bekezdésre az önéletrajzokban :D (Én úgy gondolom, ez a jövő - egyik - útja, így ha jelenleg nem is veszik még komolyan, később még hasznos lehet.) A legtöbb kurzus struktúrája hetekre van osztva, így a közzétett videók és olvasmányok megtekintésére/feldolgozására egy egész hét áll rendelkezésre (az esetleges beadandók megírására szintén), ezen belül viszont akkor áll neki az ember, amikor csak szeretne. Nem kötelező aktívan részt venni, tehát például beadandókat írni és teszteket kitölteni, lehet csak "csendes megfigyelőként" nézegetni és olvasgatni, de így természetesen tanúsítványra se számítsunk.

Az első oldal, amivel találkoztam, és ezzel foglalkozik, a Coursera. Hihetetlenül szimpatikus maga a kezdeményezés egyébként, most főleg, hogy egy évig iskola nélkül maradok :D Persze nem ez az egyetlen hasonló oldal, itt például már feltették a nagy kérdést (Milyen más hasonló honlapok vannak?), és kellemes mennyiségű válasz is érkezett, érdemes beletúrni kicsit a listába.

Ezzel az eszközzel könnyedén kielégítheti az ember fia/lánya a kíváncsiságát, és bölcsészként is hallgathat közgazdasági, informatikai témával foglalkozó órákat, ugyanúgy ahogy a mérnökök is belepillanthatnak a filozófia vagy a pszichológia világába. Hihetetlenül kézenfekvő módja ez a látókör-tágításnak, ráadásul az órákat (vagy legalábbis azokat, amelyeket én láttam) egyetemi tanárok tartják, így azért mégsem egyenlő a dolog egy kitartó Wikipédia-túrával. Lehetőség van a kurzus többi résztvevőjével kommunikálni is, ami pótolhatja az - egyébként valóban kevésbé jelen lévő - interakció hiányát.

A kurzusok listájában szinte minden akad. Könnyed hangvételű, érdekességekre építő, inkább ismeretterjesztő órákat is találhatunk, de - címből ítélve - azért vannak keményebb diók is, amelyek bizonyos szintű előképzettséget is igényelnek. (Bár eddigi megfigyeléseim alapján kétségtelenül az előbbiek vannak többségben.)

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki, már csak azért is, mert veszíteni nem sokat lehet vele - ha mégsem tetszik, otthagyja az ember, és kész :)

4 megjegyzés:

Createam írta...

Nagyon klassz, hogy írtál erről. Köszönet érte. :D

Sedna írta...

Nagyon szívesen :D Ha már egy ember is profitált belőle, megérte :D

Névtelen írta...

Tényleg nagyon fajin! :DD
Már találtam is egy jó kurzust. ^^

Sedna írta...

Én is elkezdtem egyet, ami nagyon szimpi :D

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^