Subscribe:

Ads 468x60px

2012. szeptember 21., péntek

JLPT jelentkezés

A mai nap az ügyintézés jegyében telt: miután megjártam a TO-t, leadtam a JLPT jelentkezési lapot is. Aki nem hallott volna még róla, egy N3-as szintű vizsgát céloztam be, ami azt hiszem a jelenlegi szintemnek pont megfelel, sőt még kihívást is nyújt x) Igazából nyár elején úgy voltam vele, hogy egész szünetben tanulni fogok, és szorgalmasan feltornázom magam N2-re... de persze mint minden "egész nyáron tanulok" kezdetű elhatározás, ez is a [füstbe ment terv] minősítést kapta.

A jelentkezési lapért már szerdán elmentünk Heni-channal a Károlira, aki mivel egy évig koptatta az egyetem padjait, szerencsére könnyedén elnavigált engem a - hihetetlenül apró! - felsőoktatási intézményben. Egy enyhe klausztrofóbiás roham után el is hagytuk az épületet :D Én még ilyen mütyürke helyen nem láttam ennyi embert összezsúfolva o.O A lépcsőkön való közlekedés akár az extrémsport kategóriába is tartozhatna. Félreértés ne essék, biztosan nagyon otthonos, és van akinek sokkal jobban tetszik, mint az ELTE néhol túlságosan üres és személytelen, kongó tágassága (mondjuk a Japán Tanszéken nálunk se lehet keringőzni a folyosón), de én bizony ennél nagyobb térhez vagyok szokva :D

A jelentkezési lap első körben igencsak megijesztett. Egy tipikus vezetéknév-keresztnév-anyja neve-születési idő kérdőívet vártam, ezzel szemben ahogy haladtam végig a kérdéseken, már lelkiekben felkészültem arra, hogy a lábméretemet és a kedvenc pizzafeltétemet is nemsoká meg kell majd neveznem o.O Meglepően sok kérdés volt, no. És meglepően hosszú volt a tájékoztató füzet (könyv? XD na jó, csak viccelek :D), ami járt hozzá. Mellesleg komoly fizikai erőpróbát jelentett úgy belevésni a karaktereket a papírba, hogy a 6x10^23 oldalra mindenhova olvashatóan átnyomódjon... Végül kisebb-nagyobb kétségbeeséseket követően (most hova írhatok ékezetet és hova nem?!) sikeresen kitöltöttem a lapot, és ma visszabaktattam az egyetemre.

Egy nagyon kedves lánnyal futottam össze az iroda előtt (annyi gógyim nem volt, hogy megkérdezzem a nevét, de a BGF-en tanul), és egészen a Kálvin térig szórakoztattuk egymást. Decemberben találkozunk, ő is N3-ra jön! :D Visszatérve a lényegi részekhez, a vizsga anyagi vonzata összesen 8.000 forint volt, ebből 500 maga a jelentkezési lap, 7.500 pedig a vizsgadíj. (Ha az igazolványkép készítését is beleszámolom, az plusz ~2.000, és akkor lehet kerekíteni 10-re.) Ha belegondolok, hogy az októberben esedékes angol felsőfokúmért több mint kétszer ennyit kellett kiperkálnom, azért örül a szívem. (Hozzátenném, az angol vizsga sikerességében sokkal inkább biztos vagyok, mint a japánéban :D)

A hölgy, aki az ügyeket intézte (névvel ismét nem tudok szolgálni), kissé gondterheltnek tűnt, mert a jelentkezők jó nagy részének az utolsó 3 napban jutott eszébe jelentkezni. (Jelen!) Valószínűleg az N3 vizsga nem is az egyetemen lesz tartva, mert állítólag még többen jelentkeztek, mint tavaly. De megmondta a hölgy, hogy kapunk e-mailt a helyszínváltozásról, vagy ha mégsem, az egyetemen  majd eligazítanak, mert közel van a másik helyszín.

December első vasárnapján tehát nyelvvizsga-veszély, addig is készülés ezerrel, főleg kanjik tekintetében. Na meg szókincs. Ja, és nyelvtan. Jut eszembe, hallgatásban sem vagyok profi. Ja, azt hiszem nem maradt ki semmi :D

12 megjegyzés:

Unknown írta...

Amikor tavaly mentem N4-re (és tavalyelőtt N5-re), akkor is a Corvinusra pakolták át a nyelvvizsgát. A jelentkezési lap mindkét esetben egyformán nehéz volt számomra is, bár másodikra legalább már nem volt ijesztő :D
Én is gondolkodtam idén N3-on, de szerintem inkább megcélzom majd egyenesen az N2-t. Neked majd sok sikert és remélem, lesz róla élménybeszámoló :)

Sedna írta...

Én az angollal voltam annak idején ugyanígy, mindig egy szinttel feljebb gondolkodtam :D "Minek menjek alapfokra, majd megyek középre", aztán "Minek menjek középfokra, majd megyek felsőre", most viszont elfogytak a fokok XD Egyelőre nem vagyok biztos a jövőbeli terveimben (MA, ösztöndíj, ilyesmi), úgyhogy inkább biztosra megyek és leteszem amit - remélhetőleg - le tudok.

Élménybeszámolóra biztosan számíthatsz! :D És köszönöm a jókívánságot ^^

lex írta...

Biztos, hogy én vagyok teljesen vak, de a másik egyetem, ahol felvettétek a jelentkezési lapot, az a Károli? Csak mert leírva sehol nem láttam, de az összes folyosó a japán nyelvvizsgával van nálunk kitapétázva :D

Sedna írta...

Jaj, nem írtam volna le? XD Mindjárt kiegészítem :D Igen, a Károlira kellett menni minden ügyintézéssel :D (Még jó hogy olyan közel van XD)

Ashtray_heart írta...

Ugye h olyan kicsi, mint egy középiskola?:D Azt hittem, másodévre megszokom, de idén kétszer annyi embert vettek fel, és még szűkösebben vagyunk - ami persze azt jelenti, h az órák egy részére száműztek minket ide-oda a környék előadótermeibe...

Sok sikert kívánok a JLPT-hez! :) Én is nagyon gondolkozom rajta, h meg kéne próbálni a 4-et v 3-at, legyen valami nyelvvizsga tapasztalat, mert mesterképzésre meg már legalább N2-t kérnek...odáig meg már csak két év van vissza. ^^"

Sedna írta...

Tényleg olyan, mint egy középiskola, ez a hasonlat nem jutott eszembe, pedig jogos :D (Bár hozzátenném az a gimnázium, ahova én jártam, ennél tágasabb volt XD)

Hát most már csak jövőre próbálkozhatsz, addig meg simán bármelyikre felkészülsz, úgyhogy hajrá! :D

Névtelen írta...

Ashtray és társai: kérünk beszámolót a károlis japános hétköznapokról is lécci. köszönet

Sedna írta...

Ez felért egy "valaki írjon már blogot onnan is!" felkiáltással :D

Fallaah Na írta...

Szia!
Szóóóval, mint bennfentes, lenne hozzád egy kérdésem. Én most jelenleg orvosira járok, de már rég szerettem volna japánt tanulni. Ugye van ez a vendéghallgatás/áthallgatás lehetőség... Megvárom a félévi vizsgáimat azért, hogy mennyire lenne időm erre, de gondoltam tájékozódom. Tegyük fel, úgy döntök belevágok.. lenne bármennyire esélyem is arra, hogy én áthallgathatok hozzátok? oO Ugye ez tanegységenként működik, és mivel engem kifejezetten a nyelv érdekel, megnézegettem a listát. Például az első szemeszterben a "Mai japán nyelvképzés 1-3" című móka szerepel, ami azt jelentené, hogy nekem 30ezer jómagyarforintot kéne kipengetni, hogy beülhessek órára. Félévenként. Ami azért elég baráti ár a nyelviskolákhoz képest...:)
Legalábbis én így értelmeztem. Ez mondjuk tökjó lenne, engem tulképp az érdekel, hogy ennek van realitása?:D Mert a más intézményes hallgatók utolsó körben kerülnek kiválasztásra az áthallgatásnál, meg minden... Vagy ez így működne szerinted?
Na, lehet kicsit körülményes voltam, de így legalább érthető. :D
Meg hogy ez, ha rendesen készülök, bejárok, tanulok, ugyanolyan nyelvtudást eredményezne, mintha nyelviskolában tanulnám?
Köszi a választ előre is. (Bocsi, hogy ide írtam, csak a legfrissebb bejegyzéshez láttam jónak reagálni.)
Niki

Sedna írta...

Szia! ^^

Megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni mindenre :D

Először is: én még sosem találkoztam japán gyakorlaton "külsőssel", azaz olyannal, aki nem volt se japán főszakos, se japán minoros. Valamint amikor elsőéves voltam, Uchikawa tanárnő beírta kurzusfórumra, hogy adja le mindenki az órát, aki nem főszakos/minoros, mert az órát nem lehet "csak úgy" fölvenni. Mindezzel együtt viszont nem tudom, hogy jelenleg mi a helyzet, mert elég sokat variáltak az utóbbi időben az egész rendszerrel :S Sajnos kapásból a leglényegesebb kérdésre nem tudok így válaszolni, de azért továbbmegyek a többire :D

Az órákat jól értelmezed, az első félévben három másfél órás gyakorlatot kell felvenni :) Az árakkal én nem vagyok tisztában, de ezek szerint te igen :D Nyelviskolához képest valóban baráti :)

Hogy van-e olyan szintű, mint egy nyelviskola... jó kérdés. Elsőre azt mondanám, hogy nincs. De ha belegondolok, az első két félév bizony nagyon hasznos volt, és akkor még az emberre akarva-akaratlanul is ragadt a tudás :D A későbbiekben viszont már az olyanok, mint én, hátrányba kerülnek ^^; Én ugyanis maximalista vagyok, de csak a jegyeimet illetően, ezért elkövettem azt a hibát, hogy a ZH-kra megtanultam mindent, de az ismétlés, gyakorlás, és hasonló tevékenységek nem szerepeltek a terveimben, ezért nagyon sok mindent elfelejtettem, így ahhoz képest, hogy mennyit tudhatnék, ha tényleg lelkiismeretesen tanultam volna, elég rosszul állok...

Visszatérve a lényegre :D Az első két félév anyaga szerintem nagyon jó alapnak (már amennyiben át tudsz hallgatni), azt követően viszont ha tényleg komolyan gondolod a dolgot, inkább javasolnám hogy magántanárral, nyelviskolában, vagy akár autodidakta módon tanulj. Isten ments, hogy rosszat mondjak az egyetemre, de például bevallottan olvasás-központú az oktatás, így beszélni nem nagyon van lehetőségünk.

Persze mint említettem, plusz szorgalommal, otthoni bőséges időráfordítással a mi óráinkon is nagyon jól meg lehet tanulni a nyelvet, de szerintem másodévtől kezdve egy nyelviskolával vagy tanárral talán "többre mész".

Remélem nem festettem nagyon borús képet a helyzetről ^^; Ha van még bármi kérdésed, írj nyugodtan, akár e-mailben, akár ide :D

Noémi

Fallaah Na írta...

Igen, igazán erre lettem volna kíváncsi, hogy volt-e már egyáltalán külsős nálatok...:D Szerintem érdeklődöm majd a TO-n, hogy ez hogymegy akkor. Csak annyit találtam a bétéká honlapján, hogy tanegységenként kell fizetni, ami 10 ezer forintot jelent nyelvi képzés esetén. Hát nemtom, majd ott felhomályosítanak.
Persze ez még az én órarendemtől is nagyban függ, bár szerencsére nálunk sok csoport van és gyakorlatokat lehet felvenni máshova is..:D
Meg mivel ugye nekem inkább maga a nyelvtudás lenne fontos, nem a jegy, meg a ZH ezesetben, nem esnék ebbe a "jegyorientálódási hibába". Ha lenne lehetőségem, el szeretném kezdeni minél előbb, mert a soténak vannak japán egyetemekkel kapcsolatai, és negyed-, ötödévben már lehet kimenni nyári gyakorlatra pl. Addig jó lene összekaparni valami használható nyelvtudást, olyan 3 év pont elég lenne erre...:) Még gondolkozom, de köszi a választ^^.

Sedna írta...

Sok sikert a TO-záshoz, remélem ehhez értenek, és tudnak majd segíteni :D

Hajrá, remélem sikerül elintézni a dolgot, aztán pedig kijutni is! :D

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^