Subscribe:

Ads 468x60px

2012. szeptember 21., péntek

Kreditátvitel, 11-es kód, TO

Egyszer régen (februárban) írtam arról, milyen csodás következményei vannak az új tanegységlistának, méghozzá itt. Már akkor megígértem, hogy be fogok számolni a TO-n tett körömről, és ennek most érkezett el az ideje :)

Vázolnám tehát röviden(?) a problémát: az én tanegységlistám szerint ha a koreait választom második keleti nyelvnek, a BBN-KOR-101 és BBN-KOR-102 kódú tárgyakat kell elvégeznem. Ha a kód végére valamit egyebet biggyesztenek (/a, /1, stb.) az lényegtelen, de az első 9 karakternek bizony így kell kinéznie. Ez egyébként az elsőéves koreai főszakosok és koreai minorosok két nyelvgyakorlata, amelyet az első két félévben végeznek.

Időközben azonban egy huszáros vágással meggyilkolták a régi tanegységlistát, és 2011-től kezdve - mint azt a legtöbben nyilván tudjátok - jó pár órának más lett a kódja, kreditértéke, neve. Ez alól nem volt kivétel a koreai nyelvgyakorlat sem. Már miért lett volna? Így tehát én 2011 őszén, amikor felvettem a második keleti nyelvemet, csak és kizárólag az új kódon tudtam felvenni: BBN-KOR11-101. Igen, pontosan, az a két darab egyes keserítette meg az életemet :D (Kis költői túlzással.) Elméletileg ha eleget hisztiztem volna a tanszéken, vagy valami hasonló, már ekkor aktuálisan is el tudtam volna érni, hogy én a régi kódon végezhessem el a tárgyat, de gondoltam a következő félévben ugyanez lesz a helyzet, így nem szúrok ki magammal, és utólag egyetlen egyszer megyek el a TO-ra intézkedni. Így is lett.

Amikor mind a két tárgyat sikeresen elvégeztem, körbekérdeztem, mégis mi ilyenkor a teendő, és a legtöbb helyről azt a választ kaptam, hogy kreditátviteli kérvényt kell írni, és ezt kell leadni a TO-n. Megnéztem a BTK honlapján a kérvények között (azaz itt, mentsétek el könyvjelzőbe, vagy valami, mert sokan kérdezik, merre vannak), és azzal szembesültem, hogy ehhez bizony indexmásolatra is szükség lesz. Hogy elkerüljem a plusz TO-körök futását (indexleadás után másolatot kérni - csak fejvesztés terhe mellett), még vizsgaidőszakban, amikor már minden tárgyat elvégeztem, lemásoltam magamnak itthon, és félretettem a papírokat.

Most, hogy beköszöntött a szeptember, azaz a kreditátviteli kérelmek leadásának ideje, úgy döntöttem, nincs más hátra, mint előre. A BTK honlapján informálódtam kicsit, egyáltalán hova kell bemennem, kivel kell aláíratnom a kérvényt, ilyesmi. Több embertől is kaptam segítséget (különösen hálás vagyok Nanaberu-nek!), így végül zökkenőmentesen sikerült mindent elintéznem.

Első körben kinyomtattam itthon a kérvényt ("Kreditátviteli kérelem 5 tanegységig"), és szépen akkurátusan kitöltögettem a megfelelő részeket. Ezt követően pedig az adott tanegységet meghirdető tanszék (ez esetben a Koreai Tanszék) kreditfelelőséhez (ez esetben Csoma Mózes tanár úrhoz) fordultam, hogy aláírást és pecsétet szerezzek tőle. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ő a legsegítőkészebb és legjóindulatúbb tanár az egész egyetemen. (És akkor csodálkozik, hogy olyanok fordulnak hozzá kérdésekkel, akikhez semmi köze - pl. arabosok. Hát ha egyszer mindenkinek segít, hogy a fenébe ne fordulnánk hozzá? :D)

Miután ez megvolt, egy szép szerdai napon elbattyogtam az A épület 24-es irodájához, csak hogy visszahőköljek a hosszú sor láttán. Sajna a szerdai napom nem a legalkalmasabb a hosszú várakozásokra, így kissé kétségbe estem, mivel a BTK honlapja szerint csak szerdánként van nyitva ez a bizonyos iroda. Már épp azon gondolkoztam, melyik órámat fogom ellógni, amikor megláttam a kiírást az ajtón: szeptember 5-től 26-ig, azaz a kredites kérvények leadásának idején hétfőn délután és pénteken délelőtt is van ügyfélfogadás. (Nagyon okos ötlet, hatalmas piros pont!)

Így tehát ma ismét ellátogattam a 24-es irodához, és bár sor most is volt (pénteken délelőtt fél tízkor, na de emberek! o.o), bő negyed óra alatt bejutottam az irodába. Előadtam a problémámat egy nagyon kedves és nagyon fiatal hölgynek, és egy név-dátum-aláírás kombó lekörmölése után távozhattam is. Papírforma szerint a Kreditátviteli Bizottság döntéséről október közepe felé értesülnek az érintettek (ETR-ben, a Dinamikus listák - Hivatalos bejegyzéseim résznél), de azt mondta a hölgy, hogy mivel nekem csak kódproblémám van, ezért a bizottságra tulajdonképp nincs szükség, így én már október elejétől figyelhetem az ETR-t.

Ennyi lett volna a nagy kaland, remélem, happy enddel végződik! :D

4 megjegyzés:

lex írta...

Én a Károlin például azért végzek ismét alapozó bölcsésztárgyakat, mert nagyon félek a Kreditátviteli procedúrától :D Na meg persze, most jobb jegyre is hajtok :)

Sedna írta...

Nem csodálom, hogy nem fűlik a fogad hozzá, én is csak azért mertem bemerészkedni a TO-ra, mert muszáj volt... a jobb jegyekhez meg kéz- és lábtörést! :D

lex írta...

Van nálunk egy bizonyos Filozófiatörténet tanár (nevet nem írok, nehogy megbántódjon így a távolból is), eléggé hírhedt különböző módszerei miatt. Tavalyi 50 fős csoportból barátnőmmel együtt összesen 3 fő ment át... Na, ez a tanár úgy kezdte az első óráját, hogyha nem járunk be, akkor biztos, hogy megbukunk - ha bejárunk, akkor sem biztos, hogy átmegyünk XD

Nem érdekli semmiféle előképzettség (filófaktra jártam gimiben, filóból érettségiztem okleveles kitüntetéssel, ELTÉ-n elvégeztem a Filozófiatörténetet), nem érdekli semmiféle előzetes anyag (tehát csak azt fogadja el, amit ő ad le órán) és ne is pazaroljuk az időnket Kreditátvitellel (pedig így akartam kicselezni XD), mert őt semmi nem kötelezi, hogy elfogadja. És pont.

Nahát nekem meg még ütközik is idén ez az órám, úgyhogy be sem tudok járni; másik csoportban nincs hely, ott 50/50-en vannak - nálunk első óra után 50/29-en lettek XD Úgyhogy azt hiszem, erre a tárgyra rápihenek még egy félévet és kivárom a másik, humánusabb profot x)

Egyébként szerinted tényleg nem kötelező neki elfogadni egy másik egyetem kreditjeit? Persze, tudom, hogyha kukacos, úgyis bele tudna kötni - de azért olyan nagy különbségek nincsenek ugyanannak a történeti anyagnak a leadásában XD

Sedna írta...

Hát, kötelezni biztos semmi nem kötelezi rá. Elvileg van ez az ún. Kreditátviteli Bizottság, és ők döntenek, de ezek szerint vagy van beleszólása, vagy ő is ott ül. Mindenesetre alsó határa van a dolognak (a tanmenetnek legalább X%-a meg kell hogy egyezzen a már elvégzett órával), de olyan szabály szerintem nincs, hogy ha 100%-ban egyező a tanmenet, akkor kötelesek elfogadni. Úgy tűnik a felsőoktatás ilyen tekintetben sem különösebben diákbarát ^^;

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^