Subscribe:

Ads 468x60px

2012. február 16., csütörtök

Szerda

Szerda estére sikerült annyira lemerítenem az energiatartalékaimat, hogy elmaradt a napi friss élménybeszámoló. Így egy nappal később ugyan, de íme: szerda!

Bevezetés a régi japán nyelvbe 2. (BBN-JAP-302), Szabó Balázs
Nagyjából arról szól a dolog, amiről eddig is: a heian-kori japán nyelvtan jellegzetességeiről tanulunk. Mivel a ragozódó szófajokat előző félévben letudtuk, ezért most a nem ragozódókkal folytatjuk, konkrétan a partikulák vannak terítéken. Nem titkolt perverzióm a régi japán szeretete, azonban nem kevés kívánnivalót hagy maga után a modern japán nyelvtudásom, így egy kicsit... nehéz. Alapok nélkül építek házat, na, és már félig össze is dőlt :D Nehezítésként annyi különbség lesz idén az órák folyásában, hogy az egyes partikulákhoz vett példákat (különféle monogatarikból, stb.) nekünk kell majd felolvasni, magyarul jól át kéne nézni a történelmi kanahasználat szabályait :D A kanjikkal pedig nem csak azért vagyok gondban, mert arcpirítóan keveset tudok (dolgozom az ügyön, eskü!), hanem azért is, mert - mint az kiderült - nagyon nem vagyok hozzászokva a kézírás olvasásához. Konkrétan Szabó Balázs tanár úréhoz sem :D Sikerült igen keményen leégetnem magam, amikor egy szerencsétlen "aka" (piros) kanjit nem tudtam felolvasni, mert nem ismertem fel XD Szegény tanár úr most gondolom azt hiszi, hogy nekem még a "nihon" szót is furiganázni kéne. Jaj.

Bevezetés a filológiába (BBN-KEL-241/JAP), Sági Attila
Ez egy olyan mix óra lesz, ahogy leszűrtem a bevezető órából :D Lesz itt minden, kanji gyököktől elkezdve a nyelvészeken át egészen a Kojiki jelentőségéig minden. (Remélem a nyelvészet lesz túlsúlyban, muhaha, ha a tanár úron múlik, akkor biztosan :D) Egy ZH-t fogunk írni a félév utolsó előtti óráján (jut eszembe, ezt is be kéne írni a naptárba!), valamint lesz egy házi feladat is - egy előre megadott szöveget kell félév végéig filológiai szempontból elemezni. Nekem tetszik!

Kelet történelme 2. (BBN-KEL-202/T), sok előadó
Erről megint nem tudok mit mondani, mert mindig más tanár tartja az előadásokat. Azért nem a szívem csücske a tárgy, mert a kínai, koreai és persze a japán történelem érdekel, de a tibeti, az indiai és a mongol sajnos teljesen hidegen hagy... Persze az embernek mindig kell olyat is tanulnia, amit nem szeret, vagy éppen ami nem érdekli, de a történelem sosem tartozott a kedvenceim közé, így ez most duplán fáj. Arról nem is beszélve, hogy feltételezik rólunk, hogy tudunk mindent, és emlékszünk mindenre, ami a Kelet történelme 1. előadásain elhangzott. Hah! Ez az évtized vicce.

Az angol irodalom a restaurációtól 1890-ig (BBN-ANG-213), Csikós Dóra
Bár ezt az előadást is több tanár fogja tartani (úgy tudom), itt kiemelném a tegnapi óra előadóját, mert muszáj :) Ez volt ugyanis az idei félévem eddigi legjobb előadása. Kaptunk projektoron egy "hogyan készült"-részletet egy témába vágó filmből (amit aznap este gyorsan meg is néztem, Restoration az eredeti címe, magyarul Változások kora címen fut), érzékletes képet kaptunk a kor hangulatáról, nagyon jó kis óra volt. És a tanárnőnek szép angol kiejtése van ^^ (Nálam ez létfontosságú, ne kérdezzétek, miért, magam sem tudom.) Körülbelül egy év után ismét hallottam tapsot előadás végén, ráadásul jól megérdemelt tapsot! :)

Angol nyelvgyakorlat 2. (BBN-ANG-106/n), Christopher Ryan
Christopher ugyanolyan imádni való, mint eddig :D Lecserélődött a csoport egy része, de azért jó páran megmaradtunk a "régiek" közül. A szokásos jó hangulat uralkodott órán, felszabadult légkör, minden, ami kell. Az angol gyakorlatok a napjaim üde színfoltjai :D Hajlamos vagyok a teljesítménykényszer miatti pánikolásra, és a rettegésre attól, hogy valamit elrontok, ez duplán igaz például a koreai gyakorlatokra, amiket pont ezért nem kedvelek annyira. A japán határeset, mert Uchikawa tanárnő még sosem szidott le senkit bántóan, de ha valamit japán órán nem tudok, az saját magamra nézve szégyen, akár leszidnak érte, akár nem... Bár tegyük hozzá, angolon nem fenyeget annyira a lebőgés veszélye, tekintve, hogy az angol nyelvtudásom nem is említhető egy lapon a japánéval.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^