Subscribe:

Ads 468x60px

2012. február 8., szerda

Indexleadás, Wikipédia, meg ilyesmi

Ma végül sikeresen megszabadultam az indexemtől, ezzel hivatalosan is lezártnak tekintem a félévet :) Az eddigi leggyengébb átlagomat, de a legerősebb kreditindexemet produkáltam, a sok kredit előnye :D Általában jóval a határidő előtt szoktam leadni a kis fekete könyvecskét, de most elhúzódott a dolog egészen az utolsó előtti alkalomig. Ugyanis február 10-ig van lehetőség a leadásra, a TO viszont csak hétfőn, szerdán és pénteken van nyitva.

Sokan voltunk a TO-n, nagyon sokan. Nyilván nem csak én gondoltam úgy, hogy "ráérünk arra még", de azért péntekre nem akartam hagyni a dolgot, elsősorban azért, mert péntekenként csak délelőtt van nyitva a Tanulmányi Osztály, én pedig nem kelek korán, ha nem muszáj :D Mindenesetre miután sikeresen beértem az Astoriára (mikor máskor állt volna le a villamosközlekedés a 47-es és a 49-es vonalán, ha nem akkor, amikor utaztam volna?), tapasztalt módon jól befurakodtam a tanulmányi előadónk, azaz Főgler László irodájához. Valami olyasmi látványra számítottam, mint legutóbb, azaz pár lézengő emberre, akik közül maximum egy vár Főglerhez, mindenki más Kincsi Katalinhoz. Nem vettem viszont számításba a többi "ráérünk arra még" hallgatótársamat :D

Megszeppenve konstatáltam tehát, hogy igenis sokan vagyunk, és viszonylag sokan is várunk Főglerhez. Kedves és udvarias módon odatúrtam magam két szaktársamhoz a sor legelejére (hányan kívánhattak közben jó meleg éghajlatokra...!), de csak informálódni :) Ekkor tudtam meg, hogy aki csak indexet akar leadni, annak nem kell (és nem is ajánlatos) a tanulmányi előadójához sorba állnia, mert négy másik iroda jelenleg csak azzal foglalkozik, hogy az indexeket bevegye. Négy teremszám végighallgatása és ebből másfél megjegyzése után felfedezőkörútra indultam tehát az A épület földszintjén, és természetesen egyik termet sem találtam meg XD (A tájékozódás sosem volt az erősségem.)

Miután kudarcba fulladt  a "gyorsan szabaduljunk meg az indexünktől" projekt, visszatértem Főgler ajtajához (megint jó páran meggyilkoltak a tekintetükkel közben), és újabb információkat próbáltam szerezni a jelenlegi tényállásról. Ekkor még egyszer elhangzott, ezúttal kiabálva, hogy nem kell a tanulmányi előadók méteres soraiban állva várni, és elmondták a négy terem számát, ahova még folyamodni lehet. (Állítom hogy én elsőre más számokat kaptam, de végül is mindegy :D) A további terepszemlétől azonban megmentett egy nagyon kedves szaktársam, aki bevitte és leadta nekem az indexemet, mivel épp ő került sorra :) Köszönöm!

Ennyi a történet az indexleadásról :D

Amiről még akartam írni, hogy végre véglegesítettem a wikipédiás Kodzsiki (haha, borzongjatok csak, Hepburn-átíráshoz szokott, gyenge lelkületű olvasók) szócikkem! Megadom a linket (nem mintha nehéz lenne megkeresni), de kérlek titeket, hogy ne húzzátok le a sárga földig szegénykét :D Semmi olyat nem ír(hat)tam bele, amihez nem tudtam forrást rendelni, így a tervezettnél rövidebb lett maga a szócikk. Ha adnának Szabó Balázs tanár úrnak (vagy a jegyzetfüzetemnek) egy ISBN számot, könnyű dolgom lett volna, mert rengeteg mindent hallottam a különféle előadásokon a Kodzsikiról :D Így nehezebb dolgom volt. Íme, itt olvashatjátok tehát a több órás Japán Alapítvány könyvtárában csücsülésem eredményét, a Kodzsiki szócikket!

Másról talán nem akartam írni. Közben fontolgatom, hogy a jelenlegi órarendemet kitegyem-e a bal alsó sarokba, de még nagyon képlékeny a dolog, az elmúlt 3-4 napban minden egyes nap variáltam rajta valamit XD És még mindig gondolkozom, leadjak-e egy(-két?) tárgyat, mert 43 kreditem van jelenleg... de egyiket se akarom leadni! Micsoda pedálgép vagyok, te jó ég O.o

Élvezze ki mindenki, akinek még van hátra a szünetből! ^^

10 megjegyzés:

lex írta...

Én elolvastam és nagyon tanulságosnak találtam a cikket így laikusként :) Tök ügyes vagy, hogy ilyesmit tudsz csinálni :)

Sedna írta...

Ahh, köszönöm! ¤.¤
Örülök, hogy tanulságosnak találod ^^

bitxəšï írta...

お疲(つか)れ様(さま)!


A Nihonsokival kapcsolatban:

Mori Hiromicsi 森博達 kutatása alapján a Nihonsoki részei 3 csoportra oszthatóak:

α:1-13, 22-23, 28-29

β:14-21, 24-27

harmadik csoport: 30

Az α csoport "rendes" kanbunban íródott, a manjógana pedig a korabeli kínai kiejtésen (唐代北方音) alapul. A szerző kínai anyanyelvű volt.
A β csoportra alapvetően a hentai kanbun (=和化漢文) jellemző, valamint az, hogy a manjógana egy eljapánosodott kínai olvasaton alapul (倭音). A szerzők japánok voltak.
A harmadik csoportban vannak sajátos elemek, de szövegileg az α csoporthoz áll közel. Ebben az esetben is japánok voltak az elkövetők :)


Forrás: 森博達著『日本書紀の謎を解く 著作者は誰か』 中公新書1999年

Sedna írta...

Köszönöm a kiegészítést :D Ezek szerint a könyveknek sem lehet hinni maradéktalanul ^^; (Vagy csak régi kiadásból vettem az információkat a Nihonsoki tiszta "kanbunságáról" :D)

bitxəšï írta...

Mori a '90-es évek végén tette közzé eredményeit, de ezek nem kerülnek be automatikusan a tankönyvekbe, lexikonokba :)


Állítólag Sótoku herceg sem létezett, bár még nem olvastam az erről szóló könyveket :) (egy Ójama Szeiicsi 大山 誠一 nevű tanárember írt a témában ).

Sedna írta...

Na te jó ég :D Én még csak odáig jutottam el, hogy a neki tulajdonított tetteknek maximum egy töredékét vitte tényleg ő véghez, de hogy ne is létezett volna? Ez új :D

bitxəšï írta...

:)

Az amazonon kaphatóak a fickó könyvei, pl
http://www.amazon.co.jp/%E8%81%96%E5%BE%B3%E5%A4%AA%E5%AD%90%E3%81%A8%E6%97%A5%E6%9C%AC%E4%BA%BA-%E5%A4%A7%E5%B1%B1-%E8%AA%A0%E4%B8%80/dp/4833105209

Igaz, ezt 11 éve adták ki :)

Sedna írta...

Ah, ha sok pénzem lenne, százezreket el tudnék költeni itt ¤.¤

Ezzel kezdeném: http://www.amazon.co.jp/%E6%BC%A2%E5%AD%97%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E6%A8%B9%E3%81%A7%E5%AD%A6%E3%81%B6-%E6%BC%A2%E5%AD%97%E3%82%A4%E3%83%A1%E3%83%BC%E3%82%B8%E3%83%88%E3%83%AC%E3%83%BC%E3%83%8B%E3%83%B3%E3%82%B0500-%E5%96%84%E5%A6%82%E5%AF%BA-%E4%BF%8A%E5%B9%B8/dp/4883617661

(De szimpatikus így ez a link XD)

bitxəšï írta...

:)

Ha már könyvvásárlás:
Japán online antikvárium, esetenként külföldre is szállítanak https://www.kosho.or.jp/top.do

Sedna írta...

Köszi a linket ^^

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^