Subscribe:

Ads 468x60px

2012. február 5., vasárnap

Az új tanegységlista hátulütői

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a "kicsik", azaz akiket 2011-ben vettek fel az egyetemre, már más tanegységlista szerint tanulnak, mint mi. A változások dióhéjban, hogy a kisebbeknek kevesebb tanegységet kell elvégezniük, és - ebből kifolyólag - több kreditet is kapnak az egyes tárgyakért. A japán szakot érintő változásokról készítettem régebben egy összehasonlító táblázatot, amit itt találtok meg.

Ez a változtatás hosszú távon ugyan könnyebbséget jelent majd mind a hallgatók (kevesebb tanóra), mind az egyetem (kevesebb pénz a tanároknak) szempontjából, rövid távon azonban csak a gond van vele, ezt bátran kijelenthetem. Valószínűleg ez a bejegyzés nem lesz túl informatív, de néhányan talán találtok benne olyan részleteket, amelyeket hasznosnak találtok, esetleg még hasonló helyzetbe is kerülhettek.

Az egyik potenciálisan nagy kalamajkában lévő embercsoport: azok a hallgatók, akik halasztottak. Őket 2010-ben vették fel ugyan, de akkor kezdték el a tanulmányaikat, mint a 2011-esek. Bár elvileg az egyetem köteles meghirdetni a 2010-es tantárgyakat is, talán nem mondok újdonságot, ha kijelentem, ez nem ilyen egyszerű. Azok tehát, akik halasztottak egy évet, egy már nem aktív és nem élő tanegységlistát kell, hogy elvégezzenek.

Szerencsére a tantárgyak nem térnek el teljesen, de a változások mértéke nem elhanyagolható. Vannak tantárgyak, amelyek nem nagyon feleltethetők meg semmi 2011-esnek, ezekből nagyrészt csak vizsgakurzusok indulnak. Magyarul vizsgázz le előadások nélkül. Ez egy olyan szakon talán nem jelent problémát, ahol a tárgyakhoz tartoznak kötelező olvasmányok, de a keleti szakok pont nem erről híresek. A vizsgák java részére csak jegyzetekből tudunk készülni szakirodalom híján, így komoly gondban vannak azok, akik halasztottak. Az egymásnak megfeleltethető tanegységek sem ugyanolyan kódon indulnak, így a TO-ra tett kitérő és a kérvények írogatása elkerülhetetlen.

Kisebb, de hasonló gondban vannak a lusták :) Lusták alatt azokat értem, akik nem tudtak/akartak elvégezni bizonyos tárgyakat, amelyeket már el kellett volna. Számukra annyira nem nagy érvágás egy vizsgakurzus elvégzése, hiszen (elvileg :P) egyszer már bejártak ezekre, csak a vizsga nem sikerült. A megfeleltethető tárgyak számukra is egy plusz kitérőt jelentenek a Tanulmányi Osztályra.

A minorok, azok a drága minorok. A rendszer mindössze annyit érzékel és tud, hogy a 2011-ben hivatalossá váló képzések 2011-es tanegységlistát kapnak. És azok, akik 2010-ben kerültek az egyetemre, mikor lesznek hivatalosan is minorosok? Hát persze, hogy 2011-ben. Volt egy olyan időszak nem is olyan rég, amikor az ETR szerint egyetlen elvégzett minoros tárgyam sem volt. A rendszer úgy gondolta, hogy 2011-ben kezdtem el a minort (bár a tantárgyakat már 2010-ben is végeztem, a hivatalos jelentkezés és annak az elfogadása 2011-ben történt), ezért arra számított, hogy nekem 11-es kódú óráim lesznek. Pedig ugye nem. Szerencsére a problémát azóta megoldották, de ez egy igen csúnya baki volt.

Ne feledkezzünk el magukról a "kicsikről" se. Ott van a rakás - jobb esetben - segítőkész felsőbb éves, és a kérdéseik nagy része mégsem kerül megválaszolásra, egyszerűen mert nincsen válasz. Hozzám például hiába fordul bárki azzal, hogy milyen a "Szöveg, írás, kiadvány" vizsga, mert én még "Szöveg- és kiadványszerkesztés" tárgyat végeztem, és nem tudhatom, hogy ez egyáltalán ugyanaz a tárgy-e, csak más köntösben.

Vannak olyan tárgyak is, amelyek elvileg elsőéves tárgyak, gyakorlatilag azonban nem mindenkinek van első évre kiírva. Ezt is a saját bőrömön tapasztaltam: számomra ilyen a koreai nyelvgyakorlat. A koreai főszakosok értelemszerűen első félévtől kezdve végzik ezt a tantárgyat, én viszont, aki második keleti nyelvként végzi, csak második tanévem elején kezdtem hozzá (sőt, akár a harmadik elején is kezdhettem volna). Mivel csak 2011-es kóddal volt meghirdetve az óra, ezért azzal vette fel mindenki, de valószínűleg ez is még egy plusz kört jelent majd a TO-n.

Biztos kifelejtettem valamit, akkor azt majd később megírom :D Ahogyan a TO-s kiruccanásomról is beszámolok majd a koreaival kapcsolatban, ugyanis több problémával is szembesültem :)

Kellemes pihenést a hátralévő rövidke időre a következő szorgalmi időszakig! ^^

4 megjegyzés:

Dávid írta...

Nektek már javították a minort? ETR szerint én még mindig 0 kreditet végeztem el a koreai minorból...

Sedna írta...

A Tantervinfo menüpontban nézed? Nekem ott megvannak a kis tárgyacskáim :)

Névtelen írta...

A tantervinfoban nézem, a tárgyak maguk megvannak a közös képzés vagy mi alatt, de a minornál minden piros, és rákattintva a 11-es kódokat kéri :D

Sedna írta...

Hát akkor ezek szerint nektek még nem állították vissza? :S Lehet, hogy szólni kéne Csomának, hátha az ő asztala? Szerintem az angol minorosok közül túl sokan nyavalyogtak, ezért hamar intézkedni kezdtek :)

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^