Subscribe:

Ads 468x60px

2012. január 5., csütörtök

Kelet-ázsiai vallások 1 - a vizsga

Igen, igen, megint eljött a vizsgabeszámolók időszaka, rettegjetek :D Ez volt ez idei első vizsgám, a következő a hangtan lesz. (Magyarul variáltam kicsit a vizsgabeosztáson, amit ennek a bejegyzésnek a megírása után ki is javítok majd a bal alsó sarokban.)

A kelet-ázsiai vallások című tantárgy volt az egyik mumusom a félévben, ugyanis nem tudtam bejárni rá. Egyetlen órán sem voltam jelen, így régebbi jegyzetekből, illetve jószívű szaktársak jegyzeteiből, valamint a gépeskönyvből készültem a nagy megmérettetésre.

A vizsga két részből állt: egy körülbelül 25 (nem emlékszem pontosan, bocsánat :D) kérdéses, A-B-C-D feleletválasztós rész, valamint egy "esszékérdés" a sámánizmus témaköréből, ami idén egy aitológiai mítosz elemzése volt. Két külön papírt kaptunk, az egyikre értelemszerűen csak betűket kellett írogatni, míg a másik lapon szűk egy oldal hely állt rendelkezésre. (Ettől függetlenül én írtam a lap túloldalára is, mert kicsit túlzásba vittem a "hadd tűnjön soknak, írok melák sorközökkel" projektet.)

A feleletválasztós kérdések között voltak nagyon barátságosak és könnyűek is (pl. nem kellett tudni a védák címét, csak azt, hogy hány van belőlük összesen), de olyanokkal is találkoztam, amiről még sosem hallottam azelőtt, pedig legalább 4 forrásból gyúrtam össze a jegyzeteimet (pl. a bön vallásban kik/mik a "sen"-ek: hívők, istenek, ellenzők, vagy papok). Nem állítom, hogy ez utóbbi kérdésekre nem lehetett sehol sem megtalálni a választ, de nem csak nekem okoztak gondot, maradjunk ennyiben :D Szerencsére az ismeretlen kérdések voltak erős kisebbségben.

A mítoszelemzésről nem sokat tudok mondani, mindent leírtam, ami csak eszembe jutott, és mítoszelemzésbe illőnek tűnt :D Igyekeztem minél több, tanárelkápráztatónak szánt "szakkifejezést" használni (transzcendens, axis mundi és társai), hogy mindez mire volt elég, az majd kiderül, ha kijavítják a vizsgát :)

Eredményre nem számítok egyhamar, ugyanis a vizsga jellegzetessége, hogy egyszerre több időpontot is fel lehet venni. Ebből nekem az következik, hogy az egyik időpont vizsgalapjait jellemzően nem tudják kijavítani a következő időpont előtt, ezért aki tudja, hogy ritka gyérül teljesített, az kapásból elmehet a következő alkalommal is, nem kell megvárnia a jegyet az ETR-ben, hogy újabbra jelentkezhessen fel. Ezt a logikát követve úgy gondolom, eredmények majd az UV előtti időszakban lesznek, de a legutolsó időpont után, azaz január 18 és február 1 között.

Túléltem tehát az első vizsgát, már csak öt van hátra :) Majd jelentkezem, legkésőbb a hangtan vizsga élménybeszámolójával :D

4 megjegyzés:

brigi50c írta...

No és mi történik akkor, ha az első vizsga eredményei nincsenek meg, és valaki elmegy a második időpontra? :) Van valami szankció?

Sedna írta...

Simán meg lehet csinálni - ennél a vizsgánál. Amennyire én ismerem a rendszert, annyi következménye van, hogy a második vizsga jegyét írják be. (Ha nagyon jószívűek és cukorgombócok, akkor választhatsz, melyik jegyet kéred, de az azért úgy érzem sok lenne a jóból XD)

Két szaktársam is már repetázni jött tegnap, pedig eredményt még senki sem tud :D Sőt még olyan is elhangzott vizsgán, hogy "aki ETR-ben nem a mai időpontra jelentkezett fel, az írja rá a lapjára"... szóval ezt a tantárgyat elég lazán veszik :D

Alapjáraton ilyesmit az ETR rendszere miatt eleve nem tud csinálni az ember, mert addig nem jelentkezhetsz fel második időpontra (legyen az UV vagy csak későbbi vizsga), amíg meg nem jelenik a karó az ETR-ben. De csak itt, csak most, csak nekünk, még ilyet is lehet :D

Számomra is érdekes és új tapasztalat volt ez a liberális hozzáállás, de igazából nem tervezek megint menni, hacsak nem buktatnak meg (csak nem O.o), úgyhogy engem nem érint :D

brigi50c írta...

Értem, köszönöm a választ :) Értelemszerűen nem erre a vizsgára gondoltam.

Sedna írta...

Nem tudtam pontosan, milyen vizsgára gondolsz, úgyhogy jó szokásomhoz híven írtam mindenről XD Örülök, hogy sikerült a jó választ is belefoglalnom :D

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^