Subscribe:

Ads 468x60px

2011. szeptember 7., szerda

Reibun (és úgy általában kanji) gyakorlás + Mnemosyne

Aki már régebb óta figyelemmel követi az írásaimat, vagy csak van annyira elborult, hogy elkezdett visszafelé olvasni, esetleg elölről elolvasni az egész blogot, az tudja, hogy még az előző félév vége felé megismerkedtem egy SRS (Spaced Repetition System) programmal, ami a Mnemosyne névre hallgat. (Azóta megpróbáltam telepíteni és használni a szélesebb körben elterjedt Anki nevű programot is, de egy hibaüzenettel mindig megakadt, ezért feladtam, és visszatértem a jó öreg Mnemosyne-hez.)

Az SRS programok gyakorlatilag eletronikus flashcardok, azaz lehet párosítani két (vagy akár több) szót, képet, hangot, bármit, és ezt utólag a rendszer "kikérdezi" tőlünk. Én eddig kanjik tanulására használtam, és mostantól is, csak egy kicsit másképp. Uchikawa sensei közzétett a blogján egy dokumentumot, ami gyakorlatilag egy példa-kanjiteszt. Ebből tökéletesen le lehet szűrni, milyen feladattípusok várnak ránk ebben a félévben a kanjiteszteken, így otthon is generálhatunk magunknak ugyanolyanokat, amit a Mnemosyne segítségével gyakorolhatunk.

A dolog hátránya egyértelműen az, hogy a lelkiismeretünkre van bízva, mit is kezdünk mondjuk egy hiraganával írt szóval. Ha csak nagyjából elképzeljük a kanjit, majd kattintunk, és a választ meglátva ráfogjuk, hogy "áh igen, így képzeltem el", akkor előre szólok, a siker nem garantált. Lehet írogatni egy papírra helyette, ami talán egy kicsit macerás lehet (gép és papír, mindennek legyen felület, egyszerre legyen toll a kezedben és nyomogasd a gombokat, stb.), de mindenképpen sokkal inkább célravezető. Én személy szerint egy átmeneti módszert választottam, azaz a levegőbe írok a kezemmel. Ennek két hátránya van: az egyik, hogy igen könnyen ütődöttnek néznek a szemlélők, a másik pedig a sok gyakorlás után előbukkanó izomláz XD De komolyan, próbálj meg hadonászni a levegőben nem létező kanjikat írogatva, ha nem vagy fitt és egészséges és minden egyéb, akkor bizony meg fogod érezni egy idő után :D

A Mnemosynéhez hasonló programokat tudom ajánlani az elsőéveseknek is, mert a Genki kanjitesztjei ugyan nem annyira kacifántosak, mint a Reibuné, félévkor vizsgán mégiscsak egyszerűbb lesz egy kattintással elindítani egy programot, mint előkotorni és végiglapozni egy egész tankönyvet. Persze aki nem annyira gépfüggő, mint én, annak ez a módszer inkább macera lehet, mint könnyebbség, ez tény. Én viszont gyakorlatilag mindent, a tanulást úgy egyébként is a gépen szoktam véghezvinni, ezért nekem nagyon nagy előny, hogy most már a kanjik tanulásához sem kell mindig előkapnom egy füzetet, és magára hagynom szegény gépecskémet. (Nem vagyok függő. Áh.)

Persze a kanjitanulás első fázisa mindig az írogatás, tollal/ceruzával, papírra. Ha egyszer sem írom le a kanjit, nem nézek utána a vonássorrendnek, nem válik valamilyen szinten reflex-szerűvé a jel kinézete, akkor aztán leshetek, mert hiába kalimpálok a levegőben, kanji teszten ugyanúgy felsülök. De maga a szóval (és akár jelentéssel) való párosítás folyamata sokkal egyszerűbb így, egy program segítségével.

Az SRS programok lényege a rendszeres használat, ezt mindig szem előtt kell tartani. Én viszont azt vettem észre magamon, hogy könnyebben ráveszem magam öt perc levegőben hadonászásra, mint öt perc füzet fölé görnyedésre minden egyes nap. Nem állítom, hogy mindenkinek könnyebbséget jelent ez a módszer, de egy próbát talán megér.

Már így is kétszer annyit írtam, mint akartam, úgyhogy zárom soraimat. Nem tudom, a kedves Olvasókat mennyire villanyozza fel ez a lehetőség, és érdemes-e még írkálnom róla, de a visszajelzésekből majd kiderül :D

Kitartást a kedves Reibunt tanuló sorstársaknak!

2 megjegyzés:

Komaváry írta...

Kandzsigyakorlásra jó megoldás pl. egy Nintendo DS és egy kandzsitesztre felkészítő program, pl.:

http://www.rocketcompany.co.jp/kanken/

http://www.nowpro.co.jp/products/game/kanzen/

(Nekem a második sorozat jön be jobban.)

Sedna írta...

Köszi a tippet ^^

... Már csak egy Nintendo DS kell XD

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^