Subscribe:

Ads 468x60px

2011. szeptember 13., kedd

A japán minorról

A legfontosabbal szeretném kezdeni: töredelmesen bocsánatot kérek mindenkitől, akit félrevezettem. Sokan fordultak hozzám olyan kérdéssel, hogy milyen feltételei vannak a japán minornak, és én mindenkinek azt válaszoltam, hogy nyelvtudás kell hozzá. Kiderült, hogy NEM KELL. Egészen eddig a félévig kellett, mostantól már nem. Bárki, akár nulla előképzettséggel is nekifuthat a japán minornak, ugyanúgy, mint a főszaknak. Még külön gyakorlatot is hirdettek a minorosoknak.

Eddig a minorosok és a főszakosok ugyanazokon a gyakorlatokon vettek részt, ami néha még bizony a főszakosoknak is megerőltető, mert a tempó - mint már említettem párszor - meglehetősen gyors. Ennek következményeképp sok minoros lemorzsolódott időközben, és feltételezem ezért volt szükség arra, hogy a minorosok már valamilyen alapszintű tudással induljanak. Egy másik főszak mellett azért nagy falat a japán. (Egyáltalán nem teljesíthetetlen, de ha az átlag bölcsész munkamorálját vesszük figyelembe, szerintem rendhagyóan megterhelő :D)

Feltételezem(!) mindez közrejátszott abban, hogy idéntől kezdve a minorosok nem ugyanazokra a gyakorlatokra járnak, mint a főszakosok, és még a tanári felhozatal is "barátságosabb". A főszakosok rá vannak kényszerítve Ono tanár úr japán beszédének megértésére, míg a minorosok óráit úgy tudom(!) Uchikawa tanárnő és Pap Melinda tanárnő tartják, és mindketten tudnak magyarul. (Talán ez Pap Melinda tanárnő esetében nem is oly meglepő :D)

Ha van olyan, aki miattam és az általam szolgáltatott helytelen információ miatt mondott le végül a japán minorról, annak csak annyit tudok mondani, hogy nagyon sajnálom :( Nem gondoltam volna, hogy pont most, egyik félévről a másikra változtatják meg a rendszert. Ha tudom kárpótolni valahogy a félrevezetetteket, szóljatok :)

Az információkat Papp Fruzsinának köszönhetem, aki az igen szerencsés japán minorosok egyike :) Ezúttal is köszönöm neki!

(Ui.: A helyzetemet a segítségadásban valószínűleg nagyban megkönnyítette volna, ha időben elkészül a japán minoros tanegységlista, ami a mai napig nincs fent a BTK honlapján... de nem akarok se kifogásokat keresni, se felelősséget hárítani. Még egy utolsó kifogásszerű valami (^^;): a félkész tanegységlista-tervezetben, ami mai napig az egyetlen támpont a japán minorral kapcsolatban, még az szerepel, hogy kell a középfokú nyelvvizsga, és a gyakorlatok is megegyeznek a főszakosokéival.)

6 megjegyzés:

Lana írta...

Sziaa! Csak most találtam a blogodra és össze-vissza olvasom a bejegyzéseket, ahogy megtalálom őket szóval kicsit még nem vagyok képben. XD

Akkor ez most annyit tesz, hogyha jövőre jelentkeznék ELTE-re bármilyen szakra (vagy csak bölcsész szakon lehet a japánt választani mint minor?) akkor középszintű japán nyelvvizsga nélkül jelentkezhetnék japánra, mint minor?

Előre is köszi a választ :))

Sedna írta...

Szia!

Semmi gond, kérdezz nyugodtan :)

Megmondom őszintén, a BTK-n kívüli ügyekben nem vagyok otthon, de legjobb tudomásom szerint csak bölcsészkaron létezik a "minor" fogalma, tehát egy ÁJK-ra vagy TÁTK-ra, esetleg TTK-ra járó hallgatónak nem kell plusz mellékszakot választani, mint a bölcsészeknek.

Én legalábbis így tudom, ha valaki mégis megcáfolna, csak tessék, nem szeretnék valótlant állítani :D

Ellentmond a teóriámnak, hogy elvileg van lehetőség más karokról is "áthallgatni", a minor leírásából legalábbis ezt veszem ki:

"A minorokat elsődlegesen az ELTE BTK hallgatói részére hirdetjük meg, az előírt bemeneti követelmények figyelembevételével. A fennmaradó oktatói kapacitás függvényében, intézményi döntés alapján nyílik lehetőség az ELTE társkarainak hallgatói számára. Más intézmények vendéghallgatói számára a minorok felvétele a szakgazda hozzájárulásával lehetséges."

Szóval a válaszom ezek szerint igen, a lényegre térve: nem kell nyelvvizsga :) BTK-sként minden gond nélkül felveheted a japán minort, és nem kell beszélned hozzá a nyelvet :) Más karral nem tudom mi a helyzet, arról valaki nálamnál okosabbat kell megkérdezned :)

Lana írta...

Köszönöm szépen a választ. Úgy is kb csak a bölcsész karon fellelhető tárgyak érdekelnek igazából :D Megpróbálkozom majd az ELTE-vel, de nem fűzök hozzá sok reményt T___T

Sedna írta...

Ne légy pesszimista :D Vannak olyan szakok ELTE BTK-n, ahova finoman szólva nem nehéz bejutni :) Hajrá!

Lana írta...

Hát néztem a pontokat... amihez meglenne kb, az nem érdekel. Ilyen pl a informatikus könyvtáros XD

Azért köszi mindent és majd meglátjuk mi lesz ^^

Sedna írta...

Hajrá, japán szakon is egyre csökken a ponthatár :) Inkább jelöld be, amit szeretnél, még ha reménytelennek is tűnik, minthogy utólag verd a fejed a falba, hogy "pedig felvettek volna" :)

Szurkolok! ^^

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^