Subscribe:

Ads 468x60px

2011. július 24., vasárnap

Új tanegységlista!

A korábban említett nagy változások életbe léptek. Nemsoká hivatalosan a BTK honlapjára is kikerülnek majd a friss, ropogós tanegységlisták, amik a 2011-től felvettekre vonatkoznak majd. Amíg oda nem biggyesztgetik fel egyesével, innen le lehet tölteni a zip fájllá csomagolt verziót, amely az összes alapszak és minor tanegységeit tartalmazza. (A link az ELTE BTK HÖK facebook oldaláról származik.)

Azok a japánosok, akik most kezdik a pályafutásukat, már egy merőben újszerű rendszerrel találkoznak majd, mint én és évfolyamtársaim - ennek nem örülök különösebben, már csak azért sem, mert így sok általam szolgáltatott információ hitelét és ezzel együtt értelmét veszti. Ahelyett, hogy az ifjabb nemzedékek bizalommal fordulhatnának a blogban leírtakhoz, csak kísérleti nyulak lesznek, ez a blog pedig egy letűnt, többé nem használatos rendszer utolsó maradványává válik. *szipp*

Sorra veszem a különbségeket, hátha valakit érdekel, de lusta végigbogarászni és összehasonlítani a régi és új tanegységlistákat. Íme a tantárgycsoportok, a régi és az új tanegységekkel, táblázatba foglalva (katt és nagyobb lesz a kép):

FONTOS! A dőlt betűvel szedett tanegységek választhatók. Ha egymás alatt két dőlt betűs tanegység szerepel, akkor egyet kell választani, ha három, akkor kettőt, ha nyolc, akkor pedig négyet. Ez csak a régi rendszerben fordul elő. Az egymásnak megfeleltethető tanegységeket igyekeztem egy sorba rendezni. Ha hibát találtok, szóljatok!


A legalapvetőbb különbségek tehát, hogy kevesebb tárgyuk lesz az újaknak, viszont kevesebb lehetőségük is. A második keleti nyelv egy az egyben eltűnt a repertoárból, ahogy a szakszemináriumok is. Az alapozó bölcsész tárgyak ugyan lényegesen megritkultak, megmondom őszintén, én nem irigylem különösebben az utánam következő évfolyamokat :)

Hajrá minden elsőévesnek! ^^

7 megjegyzés:

Nana írta...

Nekem viszont ez így nagyon előnyös lenne... lehet, hogy jövőre beadom az újra felvételimet, elismertetem a tantárgyaimat, és szeptembertől már csak tudatosan azt veszem fel, ami a későbbi rendszerben is jelen lesz...

Sedna írta...

Elhiszem, hogy neked könnyebbség lenne a csökkentett óraszám :) Akárhogy is döntesz, hajrá! ^^

Nana írta...

Tényleg nem kell második keleti nyelvet tanulni? De fura... pff. Ezek után még jobban át kell gondolnom a minoromat.

Sedna írta...

Nem tartom 100%-osnak, hogy ez a végső verzió. Ezen még lehet, hogy variálni fognak. (Az anglisztika minor tanegységeit például úgy variálták át, hogy végeredményben az Amerikai irodalom 1. nem szükséges tantárgy, az Amerikai irodalom 2. viszont kötelező...) A japános záródolgozat leírásánál például karakterszám helyett XXX szerepel, szóval ha mást nem, azt még ott ki kell silabizálniuk :D

De a második keleti nyelv kreditjeit szépen elosztogatták a többi tárgy között, úgyhogy szerintem az már így marad. (Bár a szak leírásából így szerintem ki kéne venni, hogy egy második ókori/keleti nyelv alapfokú ismerete is hozzátartozik a végzősök képzettségéhez.) Szerintem ez a legnagyobb butaság a változtatások közül. Nekem nagyon szimpi ez a második keleti nyelv dolog :D (Persze egy egyetemen egy szakkal könnyen beszélek.)

lex írta...

Hm, ha még a japán nyelvet is leegyszerűsítenék, máris beiratkoznék hozzátok x)

Sedna írta...

Hát, miután az egész BTK-t átvariálták, én már azon se csodálkoznék XD

lex írta...

Még sor kerülhet rá :D

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^