Subscribe:

Ads 468x60px

2011. július 21., csütörtök

2011-es ponthatár

Nemrég közzétették a ponthatárokat :) Engem nem érint (nem vagyok elég mazochista két egyetemhez), de az erre tévedők közül néhányatokat gondolom igen, úgyhogy temérdek szabadidőmben készítettem egy kis táblázatot a japán szakok (ELTE és KRE, a Tan Kapuját nem foglaltam bele) ponthatárairól, 2007-től kezdve. A 2007-es év még a régi rendszerbe tartozott, ezért az alacsony számok :)


Akit felvettek az áhított szakra, annak szívből gratulálok! Aki pedig nem járt sikerrel, jövőre még mindig próbálkozhat ;) (Ha folytatódik a tendencia, akkor még alacsonyabb lesz a ponthatár? :D)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia~ ! Na gondoltam megírom, hogy felvettek (tudod,én vagyok az a lüke,aki annyit kérdezett valamelyik régebbi bejegyzésnél...) bár igazán aggódtam,hogy nem sikerül, nem is értem miért... a 429 azért nem sok. A lényeg, hogy szeptembertől én is japános (is) leszek,most pedig van egy hónapom kanjikat tanulni. :)
További kellemes nyarat (:

Cheshire írta...

Üdvözlet

Nem szokásom kommenteket írogatni, de most úgy éreztem, itt az ideje. Egy ideje olvasgatom a blogodat, visszamenőleg az összes bejegyzésen túl vagyok már :D és szeretnék köszönetet mondani értük, mert tényleg nagyon hasznosak, és olvasmányosak.

Úgy néz ki, hogy felvettek ELTE japánra (,reménykedni se nagyon mertem pedig), szóval így még kétszer annyira hálás vagyok az írásaidért.
Szóval köszönet értük. :')

Sedna írta...

Sziasztok, leendő japánosok! :D

Gratulálok mindkettőtöknek, remélem élvezni fogjátok az egyetemet! :D Pihenjetek amíg még tudtok XD
Ha bármiben tudok segíteni, továbbra is állok rendelkezésetekre ^^

Névtelen írta...

Szia!
Szerencsésen bejutottam ELTE japán szakra, és tényleg nagyon örülök, csak egyszerűen képtelen vagyok eldönteni, hogy kínait vagy angolt vegyek-e fel minorra. Angolból van középfokúm, és 1-2 éven belül felsőfokút is szeretnék, mert elengedhetetlen nyelv. A kínaival viszont nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek, japán mellett remélem még inkább. De nagyon-nagyon nehéz nyelv, és félek, a japán mellett nem fogom bírni. Mégis hasznosabb lehet, mint az angol, és ezt csak az egyetemen tudom megtanulni. Tudnál esetleg adni nekem valami tanácsot? Nagyon örülnék.
Kluxus

Sedna írta...

Szia!

Először is: gratulálok :)

A dilemmádat pedig teljesen megértem, jogos minden, amit felsoroltál. Amit hozzá tudok tenni, az az, hogy az angol minor sem sétagalopp. Sajnos a középfokú nyelvtudás nem mentesít a sok-sok kötelező olvasmány és nyelvészeti tantárgy alól. Valójában az anglisztika szaknak a lényege egyáltalán nem a nyelv tanulása, ezért csak akkor ajánlom, ha tényleg érdekel vagy a nyelvészet, vagy az irodalom. (Legjobb esetben mindkettő.)

Ez a kínaira is igaz: tény, hogy nem egyszerű a két nyelvet párhuzamosan tanulni, de a legfontosabb tényező szerintem az érdeklődés. Ha tetszik a kínai (nehéz-e vagy sem), akkor könnyebben fogod venni az akadályt. Tény, hogy a kínai-japán kombó a munkaerőpiacon nagyon ütősen hangzik, de ehhez meg kell szerezni a diplomát - ha csak azért állsz neki, hogy könnyen találj munkát, akkor nehéz dolgod lesz.

Dicséretes, hogy már most előre gondolkozol, félre ne érts :) De a legbiztosabb módszer az, ha olyat tanulsz, amit élvezel. Ha érdekel Kína kultúrája, nyelve, történelme, stb., akkor ne riasszon vissza a vállalkozás nehézsége. De ha inkább az angol nyelvészet és irodalom kötne le, ne tanulj mást csak azért, mert úgy könnyebb elhelyezkedni.

Nem lehetetlen a kínai és a japán párhuzamos tanulása, de kétségtelenül időigényes és nem árt ha szorgalmas az ember :) Ugyanakkor, mint mondtam, az angol minorra is kell jócskán készülni (bár a kínainál biztos hogy könnyebb, ez tény).

Összefoglalva a tanácsom ennyi lenne: azt tanuld, ami érdekel. Gondolj arra, hogy nem csak az egyetemi éveidet kell kihúznod az angollal/kínaival foglalkozva, de bizony a munkahelyed is nagy eséllyel fog ehhez kötődni.

Esetleg egy-két nagyon alap internetes kínai nyelvleckét megnézhetnél, vagy egy-két írásjelet megpróbálhatnál memorizálni, hogy rájöjj, tetszik-e egyáltalán a nyelv, tudnád-e hosszútávon tanulni, foglalkozni vele. Olvass utána, érdekel-e a kultúra. Ugyanígy elkezdhetsz angolul regényeket olvasni, vagy verseket (ha még nem tettél volna hasonlót), hogy kiderüljön, az agyadra megy-e, vagy inkább élvezed :D

De ne is nagyon ess kétségbe: ha megpróbálod az egyiket, de rájössz, hogy nem neked való, egy év után meggondolhatod magad, és átválthatsz a másikra. Egy évet csúszol így a tanulmányaiddal, de ha most kezded az egyetemet, azt még fizeti az állam :)

Sok sikert a döntéshez, és írj nyugodtan, ha van még kérdésed! :)

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon köszönöm a szépen kifejtett választ!
Ha így állnak a dolgok (sok a kultúra és történelem a minoron), az angol kizárva Egyáltalán nem érdekel sajnálatos módon. A kínai az jobban, olvastam már könyvet, ahol eléggé előjön a mentalitás, stb. és nagyon megfogott. Igaz, a nyelvről semmit nem tudok az égvilágon, szóval megfogadom a tanácsod és keresek valami minimális alapokat nyújtó netes oldalt. És belevágok. Van egy japán-kínai szakos ismerősöm, nagyon nehéz elérni, de megkísérlem. Igazából tényleg látom értelmét kínait tanulni a japán mellé, és tetszene is az ötlet, egyedül az riaszt, hogy nagyon nehéz a nyelv és semmit nem tudok róla. Egyébként a szorgalommal semmi problémám. ^^ Nagyon tetszik az oldalad, rendszeresen látogatom majd Ha lesz kérdésem, mindenképpen írok még! Hú, egy kérdés: minort uye csak úgy lehet váltani első év végén, ha nem buksz meg?

Sedna írta...

Szia!

Örülök, hogy segíthettem :)

A kérdésedet viszont nem értem pontosan. Mit értesz az alatt, hogy megbuksz? Ha bizonyos tantárgyakból meghúznak vizsgán, és még az utóvizsgán sem mész át, akkor sem "buksz meg", csak azt a tantárgyat megint meg kell próbálnod majd következő félévben :) A tanulmányaidat ugyanúgy folytathatod, mint azelőtt. (Persze azokat a tantárgyakat, amik a sikertelen vizsgára épültek volna, nem tudod felvenni. Tehát ha nem sikerül levizsgáznod a Pityuka nagymamájának receptjei 1. című előadásból, akkor következő félévben nem veheted fel a Pityuka nagymamájának receptjei 2. című tárgyat, és ezért lehet, hogy csúszol majd egy félévet/évet végül.)

A minorok közül egyébként van olyan, amelyik négy féléves, és van olyan, amelyik hat. A kínai például hat féléves, úgyhogy rögtön első félévben fel kell majd venned hozzá tárgyakat. Az ETR-ben zajló minoros jelentkezésre viszont csak második félév végén kerül sor, tehát az első két félévben úgy végzed a tárgyakat, hogy nincs nyoma annak a rendszerben, hogy te valóban minoros vagy. Minorra jelentkezni tehát minden év júniusában lehet, így annyiszor gondolod meg magad ahányszor csak akarod, de bizonyos kreditszám felett ugye fizetni kell, valamint az időből is kicsúszol úgy.

Ez most úgy érzem nagyon kusza lett ^^; Lehet, hogy írnom kéne egy egész bejegyzést erről? :D Ha bármi nem tiszta, szólj nyugodtan ^^;

Névtelen írta...

Szia!

Bőven elég kifejtett volt a válasz, és ezzel kapcsolatban már informálódtam, de azért közi, hogy leírtad. =)Értem a sikertelen vizsgás dolgot is, meg az egészet. Úgy értettem azt a kínais kérdést, hogyha nem megyek át valamelyik tárgyból; mit tudom én kínai szakszövegolvasás 1-ből, akkor is átmehetek másik minorra év végén, vagy csak ha minden kínai minoros vizsgám sikerül. Lehet, hülye a kérdésem. ^^

Sedna írta...

Szia!

Azt hiszem most már értem a kérdést :) A minort úgy és akkor hagyod félbe, amikor neked tetszik, ha nem fejezed be, akkor egyszerűen a szabad kreditek számlájára írja az órákat a rendszer, én úgy tudom.

De ha egyszer eljutsz a minorváltásig, szerintem már te is jobban átlátod majd a rendszert, vagy éppen tudni fogod, ki az, aki nálam okosabb és tapasztaltabb, és érdemesebb tőle érdeklődni :D

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^