Subscribe:

Ads 468x60px

2011. június 3., péntek

Japán kultúra és társadalom jegy + Mnemosyne

Umemura tanárnő kitett magáért, és a mai nap folyamán már meg is tudtuk, hogyan sikerült a vizsgánk! Nem győzök hálálkodni érte, ugyanis nagyon nem szeretném, ha bármilyen tantárgyból a jegybeíráson derülne ki az eredmény... Így legalább tudom, miért megyek :)

A tanárnő tehát röpke 3 nap alatt kijavította a dolgozatainkat, és be is vitte ETR-be az adatokat (bár ehhez a részéhez nem értek, nem tudom, személyesen csinálják-e a tanárok). Az értékelés pedig mindenki reakciójából ítélve jószívű volt :) Én magam is csak nagyon merész álmaimban reménykedtem abban a négyesben, amit megkaptam, és a többiektől is úgy hallottam, nagyrészt rosszabbra számítottak, mint amit kaptak. Köszönjük a jóindulatot!

És most át is térek a másik témára: Mnemosyne. Említettem ezt a programot tegnap, és mára teljesen sikerült beleszeretnem. Eddig a kanji tanulás nálam a sorminták írogatását, és a mantra-szerű olvasat-dúdolgatást jelentette, ami hosszú távon nem vezetett sokra. (Ld. félév végi vizsga.) Ez azonban fantasztikus eszköz! Kikérdez :D Nagyon élvezem. Lehet letölteni hozzá külön csomagokat is, amiben például a Genki I szavai vagy éppen nyelvtana van benne.

Nekem nagyon testhez álló, mert szinte mindent a gépen csinálok, és az, hogy most már a kanji gyakorlás is megoldható ilyen keretek között, sok fáradtságtól kímél meg. (Persze a szememnek és a gerincemnek tuti nem tesz jót, de ez most más kérdés :D) És hogy ne csak a kanji felismerés készségem javuljon, a levegőbe írogatom a jeleket is, hogy biztos legyen a siker.

Letöltöttem egyéb csomagokat is, például az összes hivatalosan bejegyzett kanji listáját nehézségi szintek szerint csoportosítva - ezzel vizsgaidőszak után tervezek ismerkedni. Próbálkoztam egy gyököket tartalmazó csomag letöltésével is, de azt valamiért sajnos nem tudta importálni a program. De nem adom fel, biztos találok olyat, ami működik :)

Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a Mnemosynéhez hasonló programokat, mert hihetetlenül hasznosak - feltéve, ha gyakran, vagy legalábbis rendszeresen használja az ember, és ez a rendszer nem évi egy alkalom :D Időbefektetést persze ez is igényel, de szerintem sokkal kényelmesebb, mint a többszáz oldalas Genkit nyálazva szavakat tanulni, vagy kanji sormintákat gyártani.

Ennyi voltam mára, jó éjt! :)

2 megjegyzés:

Nana írta...

Megadod, hogy honnan lehet hozzá a genkis és egyéb anyagokat letölteni? :) Csak mert én is leszedtem a programot, aztán meg bámultam, hogy "ezt most hogy kell használni?" :D

Sedna írta...

Itt van jó pár "kártyapakli" :D
http://www.mnemosyne-proj.org/taxonomy/term/16

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^