Subscribe:

Ads 468x60px

2011. június 20., hétfő

Házi feladat a nyárra!

Uchikawa sensei nem rég (na jó, igazából rég, csak eddig lusta voltam bejegyzést írni róla) közzé tette a blogján a "leendő másodévesek" (azok mi vagyunk, yaay!) nyárra kiadott házi feladatát. A Reibun de manabu kanji to kotoba c. könyv első 10 fejezetét kell megtanulnunk, amiből rögtön az első órán tesztet is fogunk írni. (Kezdek hozzászokni ehhez, szerintem minden félévben ez lesz a divat :D)

Hogy tudjuk mire számítsunk, a tanárnő még egy példa tesztet is mellékelt a blogbejegyzéshez. A félév kezdetétől pedig minden héten újabb két leckéből írunk hasonló tesztet. Ez tehát a kanji tesztek legújabb generációja :)

Az első tíz lecke 79 kanjit jelent, de az összetételekkel együtt természetesen ennél sokkal több szóról beszélünk. Lustálkodni és elfelejteni japánul tehát biztosan nem fogunk tudni ezen a nyáron, legalábbis ha nem akarunk rögtön az első órán szörnyű kudarcélménnyel indítani :D

Ami engem kicsit meglep a könyvvel magával kapcsolatban, az az, hogy pont a megtanulandó kanjik alatt/felett nincsen ott furiganával az olvasat x) Normál körülmények között ez körülbelül háromszorosára növelné a tanulási időt, hiszen keresgetni kéne az olvasatokat (szótárgép hiányában egyelőre az interneten), de a körülmények szerencsére nem normálok x) Ez alatt pedig azt értem, hogy itt kedvesen ki vannak írogatva hiraganával a könyv szavai. Kanjival ugyan nincs melléjük írva, melyikről is van szó, de tegyük fel, hogy sorban halad a felsorolás :)

Sok kitartást mindenkinek, akinek még van hátra vizsgája (nekem kapásból három, de ezt már túlélem, ha belehalok is!), jó pihenést azoknak, akik már túlestek mindenen, és kedves sorstársaimnak hajrá a kanjikhoz :)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Noémi!

Az egyik Zsófi csoporttársad vagyok. Úgy örülök, hogy megtaláltam a blogodat.^^ Te honnan szerezted be a Reibun de manabu...-t? Én a legolcsóbb módszert próbáltam alkalmazni - azaz letöltési linket kerestem -, de semmi eredménye nem volt. Lehet, hogy meg kéne vennem a könyvet? Nagyon örülnék a segítségednek.

Előre is doumo arigatou!

Sedna írta...

Szia Zsófi! ^^

Nem tudom, Facebook-ot használsz-e, de ott létrejött egy csoport amit mi, japánosok hoztunk létre. Ha meg tudod nézni, akkor ott kutakodj a könyv elérhetősége után :D Ha nem vagy Facebook-os típus, akkor írd meg az e-mail címedet, és megoldjuk ^^

Névtelen írta...

Sajnos nem vagyok fent, úgyhogy itt az e-mail címem: polly90@citromail.hu

Köszi a segítséget! (^.^)

Sedna írta...

Ment az e-mail ^^

Anna írta...

Szia!
El tudnád küldeni nekem a Reibun letöltési linkjét?
hitotsuhira@gmail.com

Köszi!!

Anna

Sedna írta...

Szia!

Ment a mail :)

mizupapagáj írta...

Szia!

Én is a Reibun-ra vadászom :-). Ha esetleg nem gond eltudnád a letöltési linket küldeni?
mizupapagaj@gmail.com

Köszi!

Ákos

Sedna írta...

Szia!

Elküldtem az e-mailt :)

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^