Subscribe:

Ads 468x60px

2011. január 3., hétfő

Filozófiatörténet - a jegy után

Íme az eddigi leggyorsabb vizsgajavítás eredménye: ötös lett a filozófiatörténet :D Most már kicsit bátrabban merek írni a meglátásaimról, felkészülési módszereimről, ilyesmi - már tudom, hogy végeredményben hasznos tanácsként is szolgálhat amit írok x)

A jegyek által alkotott kép - ahogy arra számítottam - igen vegyes, konkrétan így néz ki:

Elégtelen (1): 19 db
Elégséges (2): 18 db
Közepes (3) : 35 db
Jó (4) : 32 db
Jeles (5) : 35 db

Amint az látszik (és amint azt számológéppel gyorsan kiszámoltam), végül 145 helyett csak 139-en jelentünk meg a vizsgán, de most nem ez a lényeg. Egy kicsit azért jobban teljesítettünk annál, ahogy azt a professzor úr beharangozta, ha a hármasokkal holtversenyben is, mégiscsak ötösből lett a legtöbb, a második helyezett pedig a négyesek tábora. Persze a 19 karó valóban nem biztató, de azok alapján, amit láttam, hallottam, olvastam, a jegyek nagyban függnek a hozzáálláson.

Így a jegyek tudatában azt kell mondanom, hogy ha valaki tényleg szán rá időt és jó jegyet szeretne, nagy az esélye rá, hogy tényleg meg is kapja azt. Nem az a fajta vizsga ez, amire az ember éjszakákon át tanul, majd koppan egyet és meghúzzák, aztán jöhet az UV. Akit itt meghúznak, az jó eséllyel szinte semmit sem foglalkozott a tananyaggal. (Ami több szempontból is hiba, mert én például találtam olyan írást, amit élvezettel olvastam el, többször is(!) - például a taot.)

A csillagok között a "tanulási" módszereimről lesz szó, nem hiszem, hogy mindenkit érdekel, úgyhogy inkább előre szólok - talán inkább a jövő generációinak lehet hasznos.

***

Az én készülési módszereim egyrészt a viszonylag kiemelkedő (érdekes szókapcsolat, ez van XD) rövidtávú memóriámnak, másrészt egy érdekes módszernek köszönhető, amit alkalmaztam. Az egyes filozófusoknál/irányzatoknál elsősorban nem tényeket és neveket tanultam, hanem inkább az egész filozófia "feelingjét" próbáltam meg átérezni, hogy szép magyar szót használjak. Ez most így kicsit kuszának hathat, úgyhogy írok egy példát a tao témaköréből, mivel ezek a kérdések eleve meg voltak adva, és adott a három lehetőség is:

Lao-ce szerint senkise győz a bölcs felett, mert
- az út (tao) nagyobb a kardnál
- a tudás át nem döfhető
- nem indul küzdelembe

Egy ilyen kérdéshez úgy állnék hozzá, hogy felidézem magamban azt a benyomást, amit a tao hagyott bennem - ez lehet akár negatív is, hogy "ilyen meg ilyen hülye ellentmondásokat meg ekkora baromságokat még életemben nem hallottam" - a lényeg, hogy emlékezz rájuk. A taora például jellemző a "ne csinálj semmit" hozzáállás, elnézést az egyszerűsítésért. Minden második versszakban visszaköszön, hogy az üresség, a nemcselekvés, a visszahúzódás az, ami célra vezető. Ez alapján már rá is jön az ember, melyik a helyes válasz: nem indul küzdelembe.

Ha ez a módszer nem vált be, hát végigvettem az összes lehetőséget, és megpróbáltam belehelyezni abba a képbe, ami bennem kialakult a taoról. "Az út (tao) nagyobb a kardnál" - kétségtelenül vonzó lehetőség, mert az "út" szó ha 90-szer nem fordul elő az olvasmányban, akkor egyszer sem, ráadásul mindenek felett állóságát is többször említi a szöveg. A kardnál "nagyobbsága" viszont sántít - a háborút, mint olyat, eleve könyékből elítéli a tao, szükségtelennek és kártékonynak bélyegzi. (Ez a nemcselekvés, visszahúzódás elvéből is könnyen levezethető.) Akkor hát miért is lenne nagyobb a tao, a kimondhatatlan és szinte felfoghatatlan, egy ilyen elítélt dolognál? Egyáltalán hogy hasonlítaná a szöveg ezt a kettőt egymáshoz?

"A tudás át nem döfhető" - mi van? XD Erre konkrétan ennyit tudok mondani. Tény, hogy a taonak vannak elvont részei, de ilyen allegorikus és metafora-szagú dolgok nem nagyon fordulnak elő benne, valamint a tudás nem is nagyon kerül központi szerepbe. A szöveg valóban végig "a bölcs" személyével példálózik, de ezt nem igazán társítja azzal a tudással, amit mi annak hiszünk (műveltség, lexikális tudás, intelligencia, stb.).

***

Ennyi voltam mára, holnap vallások vizsga, úgyhogy szép délutánnak/estének nézek elébe ^^;

Ui.: Holnap jegybeíratás is lesz (filozófiatörténet).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pontokba szedve:
- Gratula :)
- A taot küldd már el :P
- A tanulási módszer profi (néhány embernek nehezebb vizsgáknál bejön még a szagokhoz kötés is: 15 tétel = 15 illat, mindegyik egy-egy zsepivel magaddal víve vizsgára; mondjuk 40 tételnél már necces a dolog :D De lehet csak a nehéz tételekre korlátozni a dolgot)
- Mázli, hogy olyan a vizsga, ahol a rossz válaszért nem vonnak le pontot (mert bizony van ilyen g****i tanár is...)

Sedna írta...

Köszönöm :) Az illatos módszert nem tudom elképzelni, mármint hogy teljesen leblokkolva üljek, majd egy szippantás után a fahéj illatú zsepimből, hirtelen eszembe jut minden ami a tételben volt XD

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^