Subscribe:

Ads 468x60px

2010. december 30., csütörtök

Fejlemények angolszász-ügyben

Ha nem is oldódott meg minden egy csapásra, azért rendeződni látszanak a dolgok. Már 7 handout megvan a 10-ből (szép eredmény az eddigiekhez képest), valamint a vizsga jellegéről is kaptunk felvilágosítást: az előző handouton szereplő "sample test question" kifejezés a valóságnak egyáltalán nem felelt meg, a teszten valóban csak kiegészítős és feleletválasztós feladatok lesznek. Mindemellett most éppen azon gondolkozom, hogy fogom ezt a rengeteg mindent megtanulni vizsgáig, mert a handoutok átlagosan 8 oldalt tesznek ki, telenyomva töményen az angol politikai szakkifejezésekkel, szóval lesz még egy-két álmatlan éjszakám :D

Hogy azok mit gondolnak, akik továbbra is 6-án akarnak menni vizsgázni, azt nem tudom. Nyilván arra hajtanak, hogy görbüljön, vagy zsenipalánták, akik a hiányzó 3 handoutot simán benyalják egy nap alatt :D (Esetleg kénytelenek így intézni az ügyet, mert a másik vizsgaidőponton nem érnek rá.)

Szóval éppen a handoutok olvashatóvá tevésén fáradozom, a tanárnő ugyanis - nyilván jószándékból - annyit formáz a szövegen, hogy az én esztétikai érzékem ordít tőle. (Háttér- és betűszínek variálása, betűméret 8-tól 16-ig minden előfordul, aláhúzás, félkövér és dőlt betűk minden mennyiségben és kombinációban, mindemellett következetlen szerkezeti formázás és a margók oly mértékű kitolása, hogy a jelenlegi nyomtatónk a szélső 2-2 centit tuti simán figyelmen kívül hagyná.)

Más: Január 3-4-5, filozófiatörténet, ókori és keleti vallások, ókori és keleti nyelvek és írások. Nehezen veszem rá magam a tanulásra, ami nem jó jel. A filozófiatörténetet illetően biztosan nem fogok komoly magolási hadjáratokba kezdeni, egyszer elolvasom a kötelezőket, majd hozzájuk az órai jegyzeteket, ami megmarad bennem, az megmarad, ami nem, az nem. A vizsga feleletválasztós lesz, úgyhogy reménykedem a nem túl siralmas eredményben.

Az ókori és keleti vallások tantárgyban az a jó, hogy meg vannak adva előre a lehetséges kérdések :D Bár a jegyzeteimben körülbelül 2-3 kérdésre nem találtam meg a választ, ezeknek interneten néztem utána, remélhetőleg megfelelő színvonalú honlapokon. Ami komolyabb problémát jelent, az a vallások szakirányultságú ismerete, magyarul: a sintó. Ugyanis ez lett volna a félév utolsó előadása, azonban elmaradt. Jobb híján internetről szedtem össze ezt-azt, de vannak olyan aspektusok, amelyekkel nem tudok mit kezdeni. (Például a szakrális kommunikáció egyes elemei a sintóban mintha nem léteznének, vagy legalábbis az interneten nem szívesen írnak róluk.)

Az ókori és keleti nyelvek és írások elvileg szintén feleletválasztós jellegű lesz, azonban a kérdésekről fogalmam sincs, még csak témájukat tekintve sem. Nem tudom, hogy a legrégebben kihalt aprócska, 2 nyelvemlékkel bíró indoeurópai nyelvről fognak-e kérdezni, vagy csak arra lesznek kíváncsiak, hogy a kínai írás latin betűs-e. (Ez most igen túlzóra sikerült, de legalább szemléletes :D) Néha nagyon örülni tudnék neki, ha valaki a fölöttem járó keletisek közül hasonló blogot vezetett volna egy-két évvel ezelőtt, mint én... (Ha valaki talál ilyet, sikítson!) A leendő keletisek meg érezzék magukat szerencsésnek :D

Mára ennyi voltam, még egy kis utószó: Jobb felső sarok, lájk gomb! (Aminek a beillesztésével és működésre bírásával, valamint méretre igazításával ki is merítettem a html-tudásomat. De sikerült! :D)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Nemrég találtam rá a blogodra és azóta rendszeres olvasója vagyok. Nagyon érdekel Japán és szívesen tanulom a nyelvet és fontolóra vettem, h jelentkezzek a szakra. Bár lehet kicsit furán néznék ki 25 évesen a 18 éves diákok közt :-)
Tényleg nagyon hasznos a blogod a leendő japán szakosoknak.^^
Egy kalappal a vizsgáidhoz! És Boldog Új Évet!

Niki

Sedna írta...

Szia Niki!

Örülök, hogy érdekesnek és olvasásra érdemesnek tartod a blogot ^^

Egyébként nem kell, hogy a korod visszatartson, ugyanis eddigi megfigyeléseim szerint én a friss érettségimmel a legfiatalabbak egyike vagyok a szakon. Többen vannak, akik másik főszak vagy akár másik egyetem mellett párhuzamosan végzik a japánt, és olyan is van, akinek már van egy diplomája. Sőt, elárulom, 30 fölötti is akad :D Emiatt nem kell aggódnod, senki nem törődik az ilyesmivel. (A legtöbb szaktársamnak nem is tudom az életkorát XD)

Ha úgy érzed, szívesen tanulnád a japánt egyetemi keretek között, mindenféle egyéb keleti dologgal együtt, ne a kor legyen az, ami visszatart :D

Köszönöm szépen a jókívánságokat, és neked is boldog új évet! ^^

Csilla írta...

Akemashite Omedetou Gozaimasu!!!^.^

winkl3r írta...

Boldog új évet és én is szeretném tolmácsolni köszönetemet a mindennapos információáradatért:)
Én is egy érdeklődő vagyok, de úgy érzem még hasznát fogom venni az olvasottaknak!
A minor szakod még nem indult be? Mármint csak az egy bevezetés, politkult órák vannak felvéve/megtartva? Ahhoz is 6 félév kell, nem??
Szép estét, sok sikert a vizsgákhoz

winkl3r írta...

Jah bocs, közben olvasom tovább..:)

Sedna írta...

Szia! ^^

Örülök, hogy hasznos információkkal szolgál a blog, ha a végigolvasás után is lenne még kérdésed, csak írj bátran :D

És Neked is boldog új évet!

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^