Subscribe:

Ads 468x60px

2010. december 27., hétfő

Az angolszász problémakör

AUTHOR'S NOTE: Az angol mondatok/szókapcsolatok fordítását a bejegyzés alján találjátok.

Bekövetkezett, amit el akartam kerülni: hátrébb tettem egy vizsgát. Az ok viszont korántsem ilyen prózai, mint a történés. Előzetes jóslataimmal ellentétben ugyanis nem a sok egymás utáni napon elhelyezkedő vizsga miatt gondoltam meg magam, hanem inkább "biztonsági okokból" döntöttem így.

Először is leszögezném, hogy bár sok csúnya dolgot fogok most írni az angolszász politikai kultúra nevű tantárgyról, ez volt a második kedvenc előadásom az első félévben. (Az első természetesen a nyelvtudomány volt, de aki olvasta a korábbi bejegyzéseimet, ezt amúgy is kitalálhatta. :D) Az előadások hihetetlenül élvezetesek voltak, a tanárnő stílusa utánozhatatlan, és rengeteg olyasmit tudtam meg az angol anyanyelvűekről (főleg az amerikaiakról és az USA-ról), amit egyébként tankönyvekben valószínűleg sosem találtam volna meg. És most jön a de.

Aki ismer (de az is, aki nem), tudhatja, hogy notórius jegyzetelő és jegyzet-begépelő vagyok, csak nyomtatott felületet vagyok képes tanulni, a kézzel írott ákombákomokban elveszem. Éppen ezért kicsit kétkedve fogadtam az angolszászon elhangzott tanári utasítást, miszerint ne jegyzeteljünk, inkább figyeljünk az elhangzottakra, mert a handoutokban minden benne lesz, sőt(!) még több is, mint ami az órán elhangzik. Végül beadtam a derekam, és egy féléven keresztül jó pár órát végigültem anélkül, hogy egy betűt is írtam volna a füzetembe. És nyugodt voltam, mert a kivetítőn ott figyelt a már kész handout, a tanárnő ennek segítségével tartotta magát az előadást is.

Ahogy azonban kezdett közeledni a vizsgaidőszak, tudatosult bennem (és a hozzám hasonló sorsú társaimban is, akik szintén felvették az órát), hogy bizony komoly handout-hiány alakult ki az órák folyamán - a hírek szerint a tanárnő számára nehezen leküzdhető problémát jelent az órai anyag internetre való feltöltése. Mindez egészen karácsonyig olyan reakciókat váltott ki belőlem, hogy "Nem gond, még több hét van a vizsgáig, majd csak felkerülnek azok a handoutok". Még egy apró reményszikra is felizzott, amikor az egyik társunk a félév során feltöltött 5 darab handout után azzal indított egy kurzusfórumos bejegyzésben, hogy "új handoutok". Mindez persze csak elsőre hangzott jól, ugyanis mint kiderült, ez nem a már meglevő (1. 2. 3. 4. és 6.) handouton kívüli újabbakat jelentett, hanem ezek közül kettőnek az átdolgozását, kiegészített és kibővített verzióját, plusz mintakérdéseket az egyik (negyedik) előadáshoz.

Ezzel rögtön felmerül a másik probléma is: a vizsga jellege. Év elején a tanárnő kijelentette, hogy "fill in the gaps" és "multiple choice" jellegű kérdésekre számíthatunk majd. (Még a kurzusinformáció-jellegű kiegészítő handoutban is ezt írta.) A negyedik előadáshoz kapcsolódó vizsgakérdések azonban még csak távolról sem illenek ebbe a kategóriába. Például: "What is the story of Dred Scott?" - ez gyakorlatilag kifejtős kérdés, akárhonnan is nézzük. "What is the story of Homer Plessy (as far as the 1896 court case is concerned) and the circumstances of the Plessy v. Ferguson case?" - szintén nem fűznék hozzá semmit.

/Elképzelhető, hogy ez mindössze iránymutatás, egyfajta "guide line", hogy mégis mennyit és mit kell tudni a handoutból. Ha viszont ez a helyzet, akkor a handout címe teljes mértékben megtévesztő ("Sample test questions")./

Mivel a jegyzetelésről teljesen leszoktam ezen az órán, azt sem tudom megmondani, hány óra is volt megtartva. (Utólag talán vissza tudom keresgélni ETR-es üzenetek, kurzusfórumos viták dátumai alapján.) Több óra elmaradt, de egyiket sem hivatalos forráson keresztül tudatta velünk a tanárnő. Magyarul, egyik társunknak írt e-mailt, hogy írjon a kurzusfórumra: az óra elmarad. Bár nyilván nem sok profittal jár, ha valaki ilyesmit kitalál, és felrakja egy kurzusfórumra, mégis ott van a kétely: mi van, ha csak hasból írta az illető? Ha nem is marad el az óra, és nem írt neki a tanárnő e-mailt? A tanárok ugyanúgy rendelkeznek ETR-es azonosítóval és jelszóval, mint bármelyik diák, és a kurzusfórumra is írhatnak, ezzel száz százalékig megbízható információhoz juttatva a hallgatókat. Sőt, kurzusmailt is tudnak küldeni, amely talán még több hallgató figyelmét felkelti. A tanárnő mégsem élt ezzel a lehetőséggel.

Természetesen ahogy közeledik január harmadika, a hangulat úgy fokozódik a kurzusfórumon, egyre több a méltatlankodó, türelmetlen hallgató, aki nem utolsó két nap akarja beseggelni a tananyagot két raklap energiaital és négy liter kávé jótékony társaságában. (Én sem így tervezem.) A tanárnővel többen is próbálták felvenni a kapcsolatot, gyakorlatilag senki sem járt sikerrel, senki sem válaszol. Az egész bagázs tanácstalan, nem tudjuk, kihez fordulhatnánk, egy valami azonban mégis meglep: A két vizsgaidőpont közül (január 3. és 20.) még mindig több jelentkező van a korábbira.

fill in the gaps - "kitölteni a réseket", azaz hiányos mondatok/szövegek kiegészítése
multiple choice - "többszörös választás", azaz feleletválasztós, tesztjellegű
What is the story of Dred Scott? - Mi Dred Scott története?
What is the story of Homer Plessy (as far as the 1896 court case is concerned) and the circumstances of the Plessy v. Ferguson case? - Mi Homer Plessy története (ami az 1896-os bírósági ügyet illeti) és mik a Plessy v. Ferguson ügy körülményei?
Sample test questions - mintakérdések

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez überlol.
Menni tanerőhöz, dörömbölni az ajtón, amíg ki nem nyitja, odaülni a géphez és feltölteni a cuccot.
Az, hogy 2010/2011-es tanévban (BTK-n ugyan, de akkor is), van olyan tanár, aki nem képes kezelni az ETR-t, nem képes írni kurzusfórumra vagy kurzusmailt, hogy nincs regisztrálva se elektronikusan, se papíron, hogy hány óra volt megtartva, hogy a jegyzet (amikor megbeszélt a dolog) nincs kiadava - felháborító, HKR-ellenes (igen, a HÖKnél felnyomható a tanerő!), és még sokminden más is, csak nem normális...

Részvétem, és nyugodtan menjetek dörömbölni!

Névtelen írta...

Ha a tanárhoz nem is juttok el, akkor javaslom első körben a tanszéki titkárnőt. Ő biztos többet tud, és megvan az az előnye,h bent ül a tanszéken, így biztosan tudjátok zaklatni, mert személyesen ugye nem teheti meg,h csak egyszerűen figyelmen kívül hagyja a neki küldött levelek tömkelegét. :P
Egyébként ez tényleg elég gáz szitu, bár szerintem így nem lehet azt megtenni majd vizsgán, h olyat kérnek vissza, amit "nem adtak le". Tehát ha nincs anyag, akkor abból nem is kérdezhetnek. De mondom: tanszéki titkárnő! :)
hajráhajrá.

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^