Subscribe:

Ads 468x60px

2010. szeptember 10., péntek

Még mindig minor, meg tankönyv is

Természetesen nem hagy nyugodni az angol minor követelmény, az irodalom- és a nyelvtudomány problémája... Bár ebben a félévben már nem szándékozom (és nem is nagyon tudnék) variálni a felvett tárgyaimon, azért belevetettem magam a témába, hogy a második félévet már konkrét és 100%-osan kivitelezhető tervvel üdvözöljem.

Az angol minor tanegységei és kreditek szerinti felépülése ezen az oldalon szerepel: http://seaswiki.elte.hu/@api/deki/files/2/=BA_minor.pdf A betűk és számok azonban nyilván nem mondanak sokat, önmagukban nekem sem. Nos tehát az irodalom- és a nyelvtudomány helyett papírforma szerint a következő tantárgyak közül kell elvégeznem kettőt:

ANG-112: Gyakorlat - Introduction to Literary Studies
ANG-132: Gyakorlat - Introduction to Linguistics
ANG-181: Előadás - Professional Writing
ANG-183: Nincs meghirdetve
ANG-212: Gyakorlat - Medieval and Reneissance English literature
ANG-214: Gyakorlat - English Literature from the Restoration until 1890
ANG-216: Gyakorlat - English Literature from 1890 until the 1960s
ANG-218: Előadás - Több verzió létezik, többféle témával (eg.: Jane Austen, Joyce, Blake, Modern English and American Novels etc.)
ANG-219: Előadás - Több verzió létezik, többféle témával (eg.: John Donne, D. H. Lawrence, Gothic, Shakespeare etc.)
ANG-243: Előadás - Advanced Phonology
ANG-253: Előadás - Advanced Syntax
ANG-261: Előadás - Applied Linguistics Lecture
ANG-262: Gyakorlat - Applied Linguistics Seminar
ANG-271: Előadás - Cultural Studies Lecture
AME-214: Gyakorlat - American Literature 3
AME-216: Nincs meghirdetve
AME-222: Gyakorlat - History of the United States 2
AME-224: Nincs meghirdetve
AME-226: Nincs meghirdetve
AME-228: Gyakorlat - American Culture 2
AME-232: Gyakorlat - American English
AME-234: Nincs meghirdetve
AME-272: Nincs meghirdetve

Az, hogy a minorosokat bátorítják gyakorlatok felvételére, nekem nagyon tetszik, főleg azok után, amit Hargitai tanárnő említett a tájékoztatáson (ld. Tájkoztató nap c. bejegyzés). Azt azonban egyáltalán nem értem, hogyan merülhetnek fel olyan tanegységek, amelyek előképzettséget igényelnek, azaz más órákat is el kell végezni hozzájuk. Vegyük példának az American Literature 3 nevű órát: két félév alatt hogyan is sikerülne elvégeznem ezt? Még akkor sem jutnék el a hármas számú óráig, ha félévenként elvégeznék egyet-egyet szépen sorban... (hozzátenném az előzmények nem szerepelnek a minorosok által választató tanegységek listájában).

A rendszert tehát egyértelműen nem értem, de szerencsére nem mindegyik tanegység hoz zavarba. Hogy mit fogok kezdeni jövő félévben, most még nem tudom (függ attól is, hogy végül elfogadják-e a nyelv- és irodalomtudomány órát majorra és minorra is, avagy sem), de talán annyira nem is szorít az idő egyelőre.

Más: A tankönyvem nem érkezett meg a tegnapi nap folyamán. Ha ma sem fut be a postás az ajánlott levéllel, hivatalosan is kétségbeesem. Tegnap este a párom körbetelefonálta a magyar posta ügyfélszolgálati alkalmazottjainak felét (akiknek körülbelül egyharmada vette fel a telefont, ők sem mindig elsőre), míg kiderítette, hogy a boríték még meg sem érkezett Pestre, tehát valahol félúton kallódik Szombathely és a főváros között. Utolsó mentsvárként az egyik segítőkész ügyintézővel sikerült arra a megállapodásra jutni, hogy ma este mégegy hasonló tárgyú hívást kezdeményezünk (amennyiben nem érkezik meg addig a küldemény), majd holnap is, és ha kell, személyesen fáradunk el szombaton a postahivatalba, abban az esetben, ha a küldemény megérkezik. (De szombaton ugyebár nincs kézbesítés - ezt nem is várnánk.)

Mindenkit, aki véletlenül erre a blogra téved, arra kérek, hogy szorítson (vagy imádkozzon, kinek mit diktál a világnézete) a Genkim megérkezéséért! Köszönöm!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, én vagyok az aki lebeszélt a történettudományról anno :D most te segíts nekem, ha megkérhetlek: EZEK MIKKKKK?????? én is angol minoros lennék majd, de úgy tudtam, három tárgy a kötelező - bev. a nyelv-irodalomtud.-ba, plusz angolszász politikai izébizé... tájékoztatón nem voltam sajnos... megköszönöm, ha elmagyarázod :))).

Sedna írta...

Szia Névtelen! ^^ Rég hallottam felőled :D

Ez az egész dolog - mint a mellékelt ábra mutatja - nekem sem tiszta 100%-osan, de amit tudok, azt leírom:

Angol minorhoz ideális körülmények között három tantárgy kell első félévben: irodalomtudomány, nyelvtudomány, és angolszász politikakultúra. Az én körülményeim azonban közel sem ideálisak: a japán szakhoz eleve fel kellett már venni az irodalom- és a nyelvtudomány előadásokat.

Már örültem volna a fejemnek, hogy csak egyetlen plusz órám lesz a minor miatt (az angolszász), amikor a tájékoztatón közölték: ez így nem működik. Ha az alapszakhoz is el kell végezni ezt a két tantárgyat, akkor bizony az angol minorhoz tessék másik kettőt választani. Tehát gyakorlatilag a lényeg az, hogy te az első két félév alatt 6 olyan tárgyat vegyél fel (és végezz el), amelyek NEM tartoznak az alapszakod kötelező tárgyai közé.

A tájékoztató szerint az irodalom- és a nyelvtudomány pótlására (vagy ahelyett, ahogy tetszik) a postomban felsoroltak közül lehet választani. Kettőt, ugyebár.

(Ettől függetlenül suttogva jegyezném meg: csiripeltek nekem olyat a madarak, hogy a Nádasdy-féle nyelvtudománnyal lehet "csalni", és ahelyett nem kell másikat választani, de a forrás nem hivatalos, úgyhogy jelenleg nem tudom mi van.)

Ha kacifántosan fogalmaztam, szólj! :D

Sedna

Névtelen írta...

Szia!
Nem, köszönöm, értettem teljesen :). Csak ahogy nézem, ezekre már nehezen férek be... De becsúsztam gyorsan az ANG-216-ra, utolsóként :).
Köszi a választ!!!

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^