Subscribe:

Ads 468x60px

2012. október 1., hétfő

Szakdolgozat - a témaválasztás problémái

Egyre inkább aktuális lenne eldönteni, miből írjak szakdolgozatot, és egyre bizonytalanabb vagyok a kérdést illetően. Gondolom páran tudjátok, hogy eredetileg a nihonjinronról szerettem volna írni, és még egy kicsit reménykedem a dologban, de sajnos erőteljes forráshiányban szenvedek a témát illetően. (A nihonjinron jelentése leegyszerűsítve és dióhéjban: az az elképzelés, miszerint a japánok különlegesek és egyediek, főleg kulturális szempontból bizonyítva - a nihonjinron maga az ilyen témájú írásokat jelenti.)

Kettő komoly problémával kell szembenéznie szerintem minden japán szakos végzősnek: az egyik a már fentebb említett forráshiány, a másik pedig a szűkítsd-még-tovább nógatás. Azt hiszem a fenti instant fogalommeghatározásból is egyértelmű, hogy a "nihonjinron" mint szakdolgozat cím körülbelül annyira konkrét, mintha azt írnám címnek, hogy "Japán". A nihonjinron írások szinte minden létező tudományágban jelen vannak (társadalomtudományok, nyelvészet, de még biológia is - van aki szerint a japánok agya is különleges). De még ha le is szűkítem mondjuk a szociológiára az érdeklődésemet, onnantól kezdve mit is írok? Mi lesz a címem? "Mindenféle általános megfigyelés és érdekes izé szociológiai vonatkozású nihonjinron írásokról és -ból"?

Egy 7-9 oldalas házi dolgozatot még könnyen össze tudtam állítani a rendelkezésre álló forrásokból (értsd: JSTOR), de egy szakdolgozathoz már édeskevés, amit találni lehet. Sajnos egyre inkább hajlok arra, hogy másik témát kell keresnem, pedig tényleg érdekelne és szívesen turkálnék mindenféle könyvtárban záróráig - de nem nagyon van olyan könyvtár Magyarországon, ahol lenne mit turkálnom. A külföldről való könyvrendelés még megoldást jelenthetne, ha el tudnám konkrétan dönteni, miről szeretnék írni, és persze borító és cím alapján meg tudnám előre mondani, hogy a kinézett iromány mindebben a segítségemre lenne-e.

Vannak nagyon népszerű témák, amivel kapcsolatban elég elmenni a Japán Alapítvány könyvtárába, és máris hullanak az ölünkbe a könyvek - ilyen például a japán nők helyzete, az ainuk, és szinte minden, ami a hagyományos japán kultúra körébe tartozik, például teaszertartás, nó színjátszás, stb. De nyilván nekem ezek nem felelnek meg, mert akkor túl egyszerű lenne az életem, és még a végén könnyen venném a szakdolgozat állította akadályt :D

Október 15-ig kell leadni a címet a TO-n, ráadásul nem kéne az utolsó pillanatra hagyni a dolgot. Ideális esetben úgy tervezem, még a héten megszülöm a címet, jövő héten meg le is kéne adni a papírt, lehetőleg nem pénteken XD

Kívánjatok sok sikert, és persze örömmel fogadok bármilyen ötletet :D

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Biztosan ismered már ezt: http://ge.nii.ac.jp/genii/jsp/index-e.jsp
Ha mégsem: Tudományos cikkek, statisztikák, japánul. Egyetemi beadandók, ilyesmik.
Én innen halásztam jó pár japán cikket, és tanulmányt, mert az én témámban 1-2 angol nyelvű könyv volt csak. Meg amúgy is jobb japán forrásból dolgozni.

Bocs, ha már ismered. :)

Sedna írta...

Köszönöm szépen a linket! ^^ Jártam már az oldalon, de a linket nem mentettem el (én a sokeszű :D) XD

blanca írta...

Én is hasonlóan gondban voltam tavaly, a modern kínai divatról viszonylag kevés cikk és könyv jelent meg itthon. (Magyarul egy sem.) A könyveket külföldről rendeltem, és az egyikkel nagyon betaláltam, mázlim volt. Egyébként ajánlom a Prospero Könyvei könyvbeszerzőt, mindent be tudnak szerezni, és mivel kiadótól rendelnek, ezért valamennyivel olcsóbban adják, plusz nincs postaköltség. És a cím... Nekem kicsit homályos volt, de jól hangzott, és bármit be lehetett alá tolni, úgyhogy megéri agyalni rajta, mert lehet később bukkansz valamire, amit eredetileg csak említeni akartál, de aztán úgy megtetszik, hogy végül kiteszi a felét a dolgozatnak. :D Sok sikert, hajrá-hajrá!

Sedna írta...

Köszönöm szépen a tippeket! ^^

Nana írta...

Címnek nem muszáj konkrétan lefognod az egész tárgykört, ha olyat választasz, hogy "A nihonjinron, mint tény és eszme a szociológia szemszögéből", vagy valami hasonlóan kellemes és hangzatos dolgot (p betűs egyetememen ezt szerették), akkor már nyert ügyed van. A dolgozat első 10%-a témafelvezetés, ezt könyv nélkül is meg tudod írni, maximum 1-2 lábjegyzettel megtoldva, hogy honnan szedted ezt vagy azt az információt. Utána 10-15% (esetleg 20, ha nagyon terjedelmes téma) magának a nihonjinronnak a bemutatása,hogy hogyan alakult ki, kik kutatták először, stb stb. A dolgozat maradék kétharmadában pedig ráállhatsz a szociológiai részre, azt is kisebb fejezetekre bontva, esetleg az utolsó 10-15%-ban pedig a külföldi vetületeire is kitérni. Ha szerencséd van, 4-5 könyvből ez összerakható, végülis a BA-s szakdolgozatnak elég az 50-60 oldal, és nem kell benne saját ötletnek, kutatásnak szerepelnie. Ami viszont nem baj, ha van, sőt! Ha ismersz esetleg olyan hallgatót az eltén, aki statisztikát tanul, egy saját kérdőívet is összeállíthatnál a neten, ami aztán mehetne a mellékletbe, ezzel kiválthatnád akár a nemzetközi kitekintést is, és a saját kutatás azért mindig nagy pirospont egy zsűri szemében.
Nem lesz ebből gond, ne aggódj, nem olyan borzasztó, amilyennek hiszed. :) Maga a megírás, ha már megvan hozzá az anyagod, 2 hét, vagy annyi se. Próbálj Amazonról ebookokat venni inkább, akkor spórolsz a postán is :)

Komaváry írta...

Ill. ha pont egy csak Japánban beszerezhető könyvön múlik a diploma, nem olyan nagy ördöngősség olyat találni, aki el tudja küldeni/tud szkennelni stb.

;)

Sedna írta...

A "4-5 könyvből összerakható" talán van akinek barátságosan hangzik, de én eddig egyetlen egyet találtam, ami témába vágna, az is angol nyelvű (nálunk meg ugye szeretik a japán forrásokat), és mást nem is nagyon tudok :S Tényleg az a bajom, hogy látatlanban nehéz megmondani, a könyv mit is tartalmaz... na meg nem ártana valami konkrétabb ötlettel előállnom :D A saját kutatást egyébként mások is ajánlották, de sajna nincs statisztikás ismerősöm (legjobb tudomásom szerint), magamtól meg azért inkább nem megyek neki, és egy kicsit félek is tőle XD De az Amazon jó ötlet, bár ebook olvasóm nincs, programot le lehet szedni hozzá XD

Komaváry, köszi a tippet ^^ Ha már lenne konkrét könyv-elképzelésem, bizonyára rikoltoztam volna éppen Japánban leledző ismerősöknek (most épp van egy pár, ösztöndíj-dömping van XD), remélem sikerül kiötölnöm valamit idővel :D

Nagyon szépen köszönök minden hozzászólást, aranyosak vagytok, hogy segítetek ^^

Nana írta...

Még mindig jobb az angol nyelvű szakirodalom, mint a magyar (ami nem is létezik). Meg szerintem BA-n nem lehet elvárás, hogy japán nyelvű könyveket eredetiben olvass és használj fel/fordíts/idézz... ez egy kicsit irracionális, nem? :)

Egyébként ha egy ilyen könyvet kifogsz, annak a tárgymutatójában jó eséllyel benne lesz 50 másik hivatkozásként, ergo legalább ötleteket tudsz gyűjteni a továbbiakhoz :) (Én legalábbis ezt a módszert követem :D)

Ganbatte ne :)

Sedna írta...

Hát én eddig mindenkitől azt hallottam, hogy japán forrásnak kötelező lennie (minél több, annál jobb), és őszintén szólva engem nem lep meg, ha kissé irracionális elvárásokkal kerülök szembe ezen a szakon XD

Köszönöm szépen a további ötleteket ^^ (Az irodalomjegyzéket ha eszembe jut, meg szoktam nézni, de az esetek 80%-ában kimegy a fejemből XD)

blanca írta...

Jó, ha van japán (az én esetemben kínai) forrásod, de én például alig találtam, vagy csak részleteket belőle. A 15 könyv közül, amit felsoroltam az irodalomjegyzékben, három volt eredeti nyelvű, és az internetes forrásokban sem tobzódtak. Nem szólt érte senki, ha amúgy is nehéz a témád, akkor meg nem várhatja el senki, hogy egész könyvtárat rendelj külföldről.
De igaza van Nanának, nem kell ráparázni nagyon, ha elkezded írni, akkor csak úgy repülnek azok a tízezer karakterek, és hamar meglesz. Én mire a végére értem, láttam, hogy még mennyi mindenről lehetett volna írni. :)

Sedna írta...

Köszönöm szépen a biztatást, remélem, igazatok lesz ^^

Dávid írta...

Én úgy hallottam, hogy legalább két japán forrást fel kel használni, de nem kell nagy dolgokra gondolni, egy lexikon három soros szócikke ugyanúgy megfelel mint egy 500 oldalas könyv. :)

Ha már a japán nyelvnél tartunk, én jobban izgulok a japán nyelvű összefoglaló miatt, amit mellékelnünk kell hozzá XD

Sedna írta...

Dávid-san, kicsit megnyugtattál, ez azért jól hangzik :D

Hát azt az összefoglalót nyilván mindenki el fogja küldeni valaki japánul jól tudó, ne adj isten japán anyanyelvű ismerősnek, javítási célokból, nem? :D

Temavaltas írta...

Nem csoda, hogy az Alapitvanyban errol a temarol nincsen semmi, ok a jo, a szep, a "harmonikus" Japan propagandajaval foglalkoznak, a nihonjinron pedig nem tul PC tema orszagimazs-ugyileg. Meg aztan baromi nehez ezt a temat igazan jol megfogni a tema jellege es nehol erosen kodos mivolta mijan. A szociologiai szemszog (vagy akar tarsadalompszichologiai?) viszont jo megkozelites lehet, de ehhez meg nagyon sok utanajaras es interdiszciplinaris kutatas kell, ami otthon sajn nem lehetseges es meghaladna egy ELTEs szakdoga kereteit. Temavaltast javasolnek.

Sedna írta...

Hű, ez most kicsit meglepett :) Köszönöm az őszinte választ, továbbra is fontolgatom a váltást (szerintem egészen a határidőig fontolgatni fogom), időközben a kiszemelt témavezetőmet is megkérdeztem az üggyel kapcsolatban, remélem az ő válaszától még okosabb leszek majd :)

Még egyszer köszönöm a hozzászólást! Az utóbbi időben egyébként feltűnt, hogy az Alapítvány nem jeleskedik a kényes ügyek terén, ugyanis szakszemináriumon egy másik hasonló témába sikerült beletenyerelnem, a burakuminok helyzetébe, és erről sem találtam semmi használhatót, bár még nem túrtam fel mindent, ezt hozzá kell tenni :)

Temavaltas írta...

Amit igy, egyetlen szakmaiatlan kerdesbe suritve szerintem erdemes lenne kicsit atforgatni, az az, hogy vajh' milyen kulso- es belso politikai, valamint tarsadalompszichologiai hiatusok kellettek ahhoz, hogy a nihonjinron egyaltalan megjelenhessen? Erdekes lenne ms orszag hasonlo elmeleteivel valo osszevetes, stb...
A Japan Alapitvany cakumpakk egyenlo a japan kormany puha propagandapolitikajaval. Kulhoni orszagimazs-hubok, az ikebana-gesa-manga szentharomsag-hit imazsamolyainak hu orzoi - es berbeadoi. :) hah, ez csak ugy jott

Sedna írta...

Én egyelőre szakavatatlan szemmel nézem csak az Alapítványt, azaz örülök, hogy egyáltalán van hova menni forrásért :D De azt hiszem, értem, mire gondolsz, nekem is feltűnt, hogy bizonyos témák igen nagy számban képviseltetik magukat a könyvállományban, míg mások (mondjuk úgy minden, amit én keresnék) alig bukkannak fel itt-ott egy-egy bekezdés erejéig...

Köszönöm a tanácsot a témával kapcsolatban! ^^

Unknown írta...

nagyon jó

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^