Subscribe:

Ads 468x60px

2012. október 5., péntek

Angol nyelvvizsga

Túléltem! Igen, ez is megvolt! :D A mai napom reggeltől egészen mostanáig az ECL felsőfokú angol nyelvvizsgájával telt, amiről most be is számolnék nektek, hátha valakinek jól jön egy-két információ :D Sajnos egyetlen dolgot nem tudok belefoglalni a leírásba, mégpedig a készülést... ugyanis egy betűt sem tanultam erre a vizsgára ^^; De a többi élményt azért megosztom veletek :D

Jelentkezés
Igazából annyi a történet, hogy úgy döntöttem, most már nem ártana papírt szerezni arról, hogy egész jól tudok angolul, így elkezdtem nyelvvizsgákat keresgélni. (Középfokúm már van ugyan angolból, de ez csak az emelt érettségi "mellékhatása" :D) Végül az ECL tűnt a legszimpatikusabbnak, főleg amikor kiderült, hogy maga az ELTE BTK is vizsgaközpont. (Persze ezt csak később tudtam meg, de nagyon örültem neki.) Elbattyogtam tehát a Latin Tanszékre és jelentkeztem. (A C1 szintű komplex angol nyelvvizsgáért 25.000 jó magyar forintot kértek.)

A vizsga kezdete
Ma volt tehát a nagy nap. 8:15-re rendeltek be minket, 8:20 körül fel is tűnt valaki, hogy akkor most menjünk be a terembe. Az I épület Bencze György termében bonyolították le az írásbelit. A behívó levélre és egy fényképes igazolványra volt szükség a bejutáshoz, aztán indult a móka. A közepes méretű (mihez képest?) előadóban nem voltunk nagyon sokan, talán 25-30 fő körül lehetett a létszám, mind C1 szintre jelentkeztünk, de két nyelvre: volt 3, azaz három szem németes, meg mi, a többiek :D Volt aki emberölésre is alkalmas méretű szótárakkal felfegyverkezve vágott neki a feladatnak, én speciel zsebszótárat vittem XD (Mivel csak ez van, meg cipeli a fene a nagyot :D)

Szövegértés
Kiosztották a feladatlapokat, amire fel kellett írni a vizsgahely kódját (ezt a táblára előre felírták nekünk), a saját kódunkat (a behívón szerepelt), a nevünket és a dátumot. A szövegértési részre azt hiszem 40 perc volt (vagy 50?), és két feladatból állt. Az első szöveg arról szólt, milyen sajátságos szakok és képzések vannak az amerikai egyetemeken, a szöveg maga pedig hiányos volt, és javarészt tagmondatnyi, előre megadott részleteket kellett behelyettesíteni az üres lyukakba. Kettővel több választási lehetőség volt, mint ahány kihagyott hely, csak a nehezítés kedvéért. Ettől függetlenül szerintem ez a feladat nagyon barátságos és könnyű volt.

A második feladat arról szólt, hogyan befolyásolja a gyermekek neme a szülők politikai beállítottságát illetve a szociális problémák iránti érzékenységét. Itt már a szöveghez tartozó kérdésekre saját szavainkkal kellett válaszolnunk, de csak röviden, szókapcsolatokkal, félmondatokkal. Ez már komolyabb problémát okozott, ugyanis számomra úgy tűnt, olyan kérdés is szerepelt, amire a szövegben nem volt válasz XD Sőt néha az volt a benyomásom, itt már nem is csak szövegértésről van szó, hanem következtetéseket is le kell vonni az olvasottak alapján, a feladat pedig ezekre is rákérdezett.

Fogalmazás
Két 300 szavas fogalmazást kellett írnunk másfél óra alatt. Az első egy blogbejegyzéshez készült hozzászólás volt, méghozzá az olimpiai játékokon előforduló doppinghasználattal kapcsolatban. Négy pontban meg volt adva, milyen témákat kell érintenünk. A második feladat egy környezetvédelemmel kapcsolatos esszé írása volt, szintén négy támponttal. Az egyetlen problémám az volt a feladattal, hogy nekem kevés volt rá az idő, ugyanis megadott terjedelemnél mindig először piszkozati lapra írok, és bár siettem, félidőig nem sikerült befejeznem az első fogalmazást, így a másodikat nagyon fel kellett turbóznom, és így is épphogy a végére értem.

Hallgatás
Itt is két feladat volt. Az első egy Emma Watsonnal készített interjú volt, ahol A-B-C lehetőségek közül kellett választani. Egy-két rezgő lécű kérdésen kívül nem volt probléma. A második hallgatás viszont eléggé komoly problémákat okozott, a teremben látott arckifejezések alapján nem csak nekem. Sokszor alig értettem, ami elhangzott, és sokszor tisztában voltam azzal, hogy pont a lényeget, a kérdésre adandó választ nem értem. Enyhén frusztráló volt, és sajnos nem is sikerült nagyon jól ez a feladat, úgy érzem. Ja, a téma a graffiti volt.

Szóbeli
Kisebb kavarodás után (két lány együtt akart bemenni, ezt előre jelezték is, de mégsem egymás mellé osztották be őket) bementem egy lánnyal a szobába a két vizsgáztatóhoz, és bele is vágtunk a dologba. Ott kezdtük, hogy mutatkozzunk be egymásnak - ekkor zajlott le egy igencsak élménydús párbeszéd :D Amikor közöltem, hogy japán szakos vagyok, azt a választ kaptam, hogy "én is", márpedig ehhez nem vagyok hozzászokva XD Sőt, még azt a kérdést is megkaptam, hogy én írom-e ezt a blogot? :D Szóval kellemes meglepetéssel indult a szóbeli, és szerintem végig jó hangulatban telt :D A bemutatkozást egy beszélgetős rész követte (téma: shopping, főleg az online vásárlásról beszéltünk), majd az egyéni monológok következtek (téma: partnership, itt elsősorban a házasság - válás - élettársi kapcsolat témát jártuk körül). Ja, és az egészet felvették diktafonnal.

20 percekre voltunk egyébként beosztva, és nem irigylem a névsor végén lévőket - van aki 17:40-kor vág bele a szóbelibe. Részvétem minden érintettnek :S Ja, a szóbelire egyébként az F épületben került sor a Latin Tanszéken, a 210-es teremben. Várakozni a 212-es teremben tudtunk.

Összességében úgy érzem, meglesz a felsőfok, csak az nem biztos, hogy csodálatos eredményekkel XD (Ld. hallgatás -.-) Na, miután ezt kijelentettem... nagyon szomorú lenne, ha meghúznának! :D

Még egy random fact: a második szövegértési feladat fel- és levezető zenéje ez volt:



Imádom ezt a számot, úgyhogy jól esett ez a kis színfolt a vizsgában, még ha a legnehezebb feladatot is keretezte x)

7 megjegyzés:

Chibi Zsó írta...

ECL-nél én középfokot csináltam, mert a gimimben bonyolították azt le. :D Igen, a magnó elég húzos az ECL-n. Viszont azon csodálkozok, hogy C1-en lehetett vinni szótárt, nekünk anno B2-n nem lehetett.

Sedna írta...

Igen, ez állítólag valami újítás (talán 2011-es?) hogy a fogalmazásíráshoz már minden szinten lehet szótárt használni :)

Chibi Zsó írta...

Hogy a jó......... :D Na, majd németnél náluk csinálom megint, és viszek szótárt is.

Sedna írta...

Igazából én azt hittem, nem fogom majd használni, mert turkálni benne tovább tart mint kitalálni egy olyan mondatot, amiben nincs ismeretlen szó, de... rájöttem, hogy ilyenkor a szótárt arra használja az ember, hogy a hihetetlenül triviális szavakat, amik a pániktól nem jutnak az eszébe, meg tudja nézni benne XD

lex írta...

Én drukkolok, remélem nagyon jó eredménnyel sikerült abszolválni a magnóhallgatás ellenére is :)

Amúgy a múlt héten jöttem rá, hogy Neked és nekem van egy közös osztálytársunk :D

Sedna írta...

Köszönöm ^^

Igen? o.o Kicsoda? :D

lex írta...

Hogy személyiségi jogokat ne sértsek, megírom emailben :)

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^