Subscribe:

Ads 468x60px

2012. július 27., péntek

Így alakultak a pontszámok eddig

Amikor 24-én este (vagy inkább 25-én hajnalban?) kiírtam a 2012-es ponthatárokat, tőlem nem megszokott módon nem foglaltam helyre kis táblázatba az adatokat, gondolom feltűnt :D Ez főként a lustaságomnak volt köszönhető, de most kárpótlok mindenkit, akit érdekel az ilyesmi (tartok tőle, hogy ez az olvasóimnak egy nagyon picike rétege csak XD).

A 2007-es év adataival kezdve követem nyomon mind a KRE, mind az ELTE japán szakának ponthatárait. Ezt egészen tavalyig nem is volt különösebb kihívás táblázatba foglalni, de idén már problémáim adódtak. Konkrétan azért, mert 6 év alatt 3 pontszámítási rendszert alkalmazott a felsőoktatás (Magyarország ^^;), és így idén már teljesen kibogozhatatlan, az egyes pontszámok akkor most soknak számítanak, vagy kevésnek?

Mindennek apropóján tehát ebben az új, felturbózott, kényelmi extrákkal (ld. színezés) ellátott táblázatba már az aktuális pontszámítási rendszerben maximálisan elérhető pontok száma is bekerült, valamint annak érdekében, hogy a kedves olvasó nehogy megerőltesse magát, ne adj' isten egy ilyen irdatlanul humán témájú blogon esetleg számolgatnia kelljen, még a százalékokat is feltüntettem. A jobb oldali két oszlopban tehát az szerepel, hogy az összes gyűjthető pontnak hány százalékát kellett megszerezni a bejutáshoz.


Bár természetesen a pontszámítási rendszerek még százalékosan számolva sem feleltethetők meg egymásnak teljes mértékben, így azért egyértelműen látszik, hogy a szakra való bejutás évről évre könnyebb - íme egy kis biztatás azoknak, akik a japán szakon gondolkodnak :)

Ahogy arra már egy előző megjegyzésben egy károlis kommentelő rámutatott, az idei költségtérítéses ponthatár a Károlin meghökkentően alacsony - olyannyira, hogy eleve bármilyen felsőoktatási intézménybe 240 pont felett lehet csak bekerülni, erre pedig ez a ponthatár mindössze kettővel ver rá. Gyanítom, hogy ennek következtében igen magas lesz a létszám szeptemberben a Károli japán szakán, de őszintén remélem, hogy ez nem fog majd se a tanulásnak, se a tanításnak a rovására menni :)

7 megjegyzés:

Peti írta...

"a kedves olvasó nehogy megerőltesse magát, ne adj' isten egy ilyen irdatlanul humán témájú blogon esetleg számolgatnia kelljen, még a százalékokat is feltüntettem"

Hehe, köszi! :D Jó látni, hogy egyre könnyebb bekerülni, mert még mindig elszántan japánra szeretnénk menni. :)

Egyébként nagyon tetszik a blog új kinézete, igazán otthonos! :D

Névtelen írta...

Már akkor sem fértünk el igazán a Károlin, amikor 2009-ben negyvennél többen voltunk elsősök. Kíváncsi leszek egyáltalán terem-ügyileg miként oldják meg, mert a legtöbb terem 15-20 főt tud befogadni.

Sedna írta...

Peti: Örülök, hogy sikerült valakit megérintenem ezzel a százalékcsökkenés dologgal, hajrá! ^^ És köszönöm szépen, nekem még nagyon furcsa az új kinézet, de szeretem :D

Névtelen: Jesszusom :S 15-20 fős termek, 10-90 a felvettek irányszáma... nem lesz egyszerű a dolog, azt hiszem :S

lex írta...

1: megmondom őszintén, az én tetszésemet nem nyerte el maradéktalanul az új kinézet; először azt hittem, rossz blogra jöttem XD De idővel majd csak megszokom, na, csak most még szokatlan :)

2: amikor a Károlis nyílt napon voltam júniusban, megállapítottam, hogy az iskola, hm... otthonosan picurka :D Nem tudom, hogyan fogják beosztani a japánosokat (ilyen ponthatárok mellett én is bekerültem volna oO), hacsak nem a Díszteremben lesz minden órájuk :D

A Díszterem pedig... hát, Eltén egy kisebb előadó akkora, mint a KRE-s díszterem, bár a kedves károlisok győzködtek, hogy ott bizony 200 embernek is el kell férnie. Lapjával, biztos :)

Sedna írta...

1: Azért remélem, sikerül megszoknod :D Én igazából már annyira untam a régit, hogy bármi jobban tetszett annál XD

2: Hát akkor itt még tényleg lesz kalamajka :S Végül is nem vehetjük készpénznek, hogy közel 90 embert vettek fel, ott van a lehetőség, hogy minden költségtérítésesre jelentkező gyérül teljesített... de erre elég kicsi az esély ^^;

Én egyébként pont arra számítottam, hogy magas lesz a költségtérítéses verziók ponthatára is, mert több felvételizni készülő is, akivel beszéltem, a szerződés miatt gondolkozott azon, hogy jelöljön-e meg egyáltalán állami szakot. (Bár ennek a logikáját nem értem, de oké :D)

Szandi írta...

Fent vannak a felvételi statisztikák is már a felvin, érdemes megnézni...... Elég elrettentő :D Lassan a japán szak is átmegy tömegszakba T_T

Sedna írta...

Köszönöm szépen a jelzést, erre vártam egész eddig! ... Ezek a számok NAGYON durvák. Készítenem kell róluk egy külön bejegyzést...!

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^