Subscribe:

Ads 468x60px

2012. június 14., csütörtök

Kelet-ázsiai vallások 2 vizsga (BBN-KEL-232)

Most, hogy megkaptam a jegyet is, már teljes megalapozottsággal tudok írni a vizsgáról :)

Ahogy azt már megszokhattuk (nagy szavak, egy félévnyi tapasztalat áll a hátunk mögött), minden ország esetében feleletválasztós kérdésekkel mérték fel a tudásunkat (8-8 országonként, ha jól rémlik), kivéve Mongóliát. (Ez is már bevett szokás, ne kérdezzétek, miért, magam sem tudom.) A mongol témakört illetően idén is esszé formájában kellett megnyilatkoznunk. A "többi ország" egyébként Tibetet, Kínát és Indiát jelentette, bár az eredeti tervezet szerint lett volna japán és koreai buddhizmus is, ezek az órák elmaradtak. (Figyelitek, hogy pont azok, amelyek érdekelnének?)

A kérdések között nagyon nagy meglepetés nem szerepelt. Szokás szerint becsúszott egy-kettő olyan, amiről konkrétan előadáson nem volt szó, vagy mondjuk előző évben vettük, de ez elenyésző arányban fordult csak elő. Mivel a tibeti órák erőteljes történelmi beütéssel bírtak, ezért a kérdések egy része is évszámokra-rákérdezős-történelmes jellegű volt. Kínával kapcsolatban nem tudom mit írhatnék, a 10+ oldalas handoutot sajnos se időm, se energiám nem volt megtanulni, így csak az általam fontosabbnak tartott dolgokat memorizáltam. Ez néha egybeesett a vizsga összeállítóinak hozzáállásával, néha kevésbé.

Számomra az indiás kérdések tűntek a legbarátságosabbnak és legkorrektebbnek, egyetlen beugratóstól eltekintve, amire ma sem tudom a választ, így a Buddha-szakértők véleményét kérném: hitt Buddha a lélekvándorlásban? A választási lehetőségek között szerepelt, hogy igen, nem, illetve hogy Buddha nem foglalkozott ezzel... nem tudom, hogy volt-e negyedik lehetőség is, máshol mintha négy lett volna mindenütt, de itt nem rémlik a negyedik. Szóval, volt, aki reflexből beírta, hogy hát hogy a viharba ne hitt volna benne, de én élek a gyanúperrel, hogy Buddha a reinkarnációban hitt, és nem a lélekvándorlásban, mivel a lélekben, mint olyanban, elvileg nem hitt...? Az anátman fogalmából kiindulva.

Na, visszatérve a vizsgára, mongol téren esszét kaptunk, ráadásul cseles módon két csoport volt a vizsgán, így a csapatmunka maximum vertikális irányban működhetett volna. (Volna. De tényleg, a kétségbeesett arcokból ítélve mindenki magára volt utalva XD) Az én csoportomnak a "buddhizmus mint államvallás" témát kellett kifejtenie, a másiké pedig azt hiszem a buddhizmus terjedésével volt kapcsolatos. Mindenesetre kicsit megilletődtünk a kérdés jellegén, az előző félévi mítoszértelmezéshez képest ez azért lényegesen megerőltetőbb volt. Szerencsére egész jól vettem az akadályt, és kaptam egy szép kövér négyest :D Érzéseimhez képest jószívű jegynek tartom, úgyhogy örülök neki. (És valamiért az is megnyugtat, hogy nem a mondattan lesz az egyetlen négyesem az indexben, bár erről ma nagyon szorgosan ismét gondoskodtam... de a restaurációs irodalomról később :D)

Szeretettel várom Buddha-témában a felhomályosítást!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

hah..mily egybeesés...pár perce gondoltam csak kedvenc japános hallgatómra, megvan-e már a jegye... s lám, itt a bejegyzés! gratula! hajrá Buddha

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^