Subscribe:

Ads 468x60px

2012. május 24., csütörtök

Angol alapvizsga - szóbeli

Az imént estem túl az anglisztikások és a minorosok rémálmán, az alapvizsga szóbeli részén. Írnék ugyan kódot a bejegyzés címe mögé, de ahhoz túl sok van XD Én konkrétan BBN-ANG-002/minor kódon vettem fel, a főszakosoknak a vizsga BBN-ANG-001 kódon fut, ha jól tudom, a "kicsiknek" meg ugye már beékelődik a csodás 11-es kód is, így ők már BBN-ANG11-001 illetve 002 kódon fogják felvenni ezeket. (Vagyis vették fel. Mindegy XD)

A vizsga egy szóbeli és egy írásbeli részből áll, a főszakosoknak kötelező második félév végén elvégezni, a minorosok viszont akkor esnek neki, amikor kedvük tartja, mert nem épül rá más tárgy. Az ajánlott tanmenet szerint negyedik félév végén érdemes megcsinálni, ami logikus, hiszen a harmadik-negyedik félévben vesszük fel ideális esetben a nyelvgyakorlatokat, ami azért nem hátrány egy ilyen vizsga előtt :)

A szóbeli vizsga megelőzi az írásbelit (ez számomra kicsit meglepő volt, de végül is nem sok mindenen változtat :D), és bár a komplett vizsgára ETR-ben kell jelentkezni, azaz csak fel kell venni a vizsgakurzust félév elején, a szóbelire külön jelentkezni kell. A félév utolsó heteinek valamelyikén, előzetes tájékoztatás (kurzusmail) után kiraknak két lepedő méretű papírt az R épület negyedik emeleti zsibongójának parafatáblájára, ahol három rubrikás kis téglalapocskák várják a feliratkozókat.

Mint ebből sejteni lehet, hármasával szóbelizünk, és a partnereinket előre kiválaszthatjuk, ha akarjuk. (De a papíron van 'forever alone' szekció is, ha nem mindenki tud triót alkotni.) Két napra osztanak be minket, a jelentkezéskor annyit tudunk és kell meghatározni, hogy az első vagy a második napon, azon belül pedig délelőtt vagy délután szeretnénk-e vizsgázni. Az ennél konkrétabb időbeosztást később, a vizsga előtt pár nappal küldik el egyrészt kurzusmailben, másrészt kirakják ugyanide a parafatáblára is.

Nálunk történetesen 5 párhuzamos teremben folyt a vizsgázás, nem tudom, ez mindig így van-e. Az érkezés után, de még a vizsga előtt "be kell csekkolni". Ez a 412-es számú teremben zajlott (negyedik emelet, elülső lifttel fel, zsibongóban balra, balra :D A folyosó vége. Jobbra. XD). Miután megmutattuk az indexünket, és összehasonlítottak minket a fényképünkkel (mindig aggódom, hogy a fekete hajú tablóképem miatt nem ismernek fel o.O), kaptunk egy hihetetlenül aranyos ragadós matricát, cetlit, amire rá volt írva a nevünk és egy sorszám is. Illetve tájékoztattak minket, melyik teremnél várakozzunk.

Mi 12:10-re voltunk beosztva, azaz velünk kezdődött a délutáni turnus, így egy kicsit nagyobb volt a kavarodás, mint egyébként. A 412-es szobába csak körülbelül negyed órával a vizsga előtt tudtunk bemenni (valamikor szegény tanároknak is ebédelni kell :D), valamint várakozni is üres terem előtt várakoztunk. Hamarosan meg is jelent két vizsgáztatónk, Szesztay Margit tanárnő és Enyedi Ágnes tanárnő. (Remélem tényleg ők voltak, sajnos engem egyikük sem tanított soha, és valahogy nagyon izgultam ahhoz, hogy rendesen megjegyezzem a nevüket :D)

Ahogy bementünk, megmutatták, hova tudjuk lerakni a táskáinkat, röviden elmondták a vizsga felépítését, kaptunk alátétet és papírt a jegyzeteléshez, megkaptuk az első feladatot tartalmazó papírkát, és kezdődött a móka. A vizsga első részében mindhármunknak külön-külön 2 perces rögtönzött "beszédet" kellett mondania arról a témáról, ami a papíron szerepelt. Nekünk a példaképünkről, egy általunk választott "role model"-ről kellett beszélni. 5 percnyi idő állt rendelkezésre arra, hogy átgondoljuk, mit szeretnénk mondani, lehetett jegyzeteket is készíteni (ezért az alátét és a papír, de a tollat mindenki maga vigye! :D), de utána nem ér felolvasni amit írtunk, no-no.  (Én rá se mertem nézni a papírra XD)

A lényeg az, hogy összefüggően, témához kapcsolódóan beszéljünk 2 percen át. Időérzékem nulla, ráadásul gyanítom, hogy nem beszéltem túl sokat, de végül "mentőkérdést" nem kaptam, úgyhogy annyira vészesen kevés se lehetett. Attól függetlenül, hogy individuális "prezentációkról" van szó, nem árt, ha minimális interakcióra sor kerül, mi például kérdezgettünk egymástól egyet-egyet az elhangzottakkal kapcsolatban, miután az illető befejezte a mondandóját.

Ezt követte vizsga második része. Az egyik vizsgáztató felolvasta/elmondta a második rész témáját, amelynek általában az a lényege, hogy megegyezésre kell jutnunk egy bizonyos kérdésben. Nekünk az volt a feladatunk, hogy meg kellett beszélnünk, szerintünk mi a legfontosabb 4 tulajdonság, amivel az ideális(!) politikusnak rendelkeznie kell. Itt nincs idő előzetes felkészülésre, rögtön bele kell csapni a lecsóba, és a lényeg az interakció. Mindenki beszéljen, kérdezgessük egymást, reflektáljunk a másikra, stb. És végül ne feledkezzünk meg a sorrendbe állított 4 tulajdonságról sem :D

Nem érzem úgy, hogy nagyon sokat beszéltünk volna, de keveset sem, és a vizsgáztatók sem adták jelét annak, hogy még várnának valamit. Amint sikerült levonnunk a konklúziót 4 csodás emberi tulajdonság formájában, megköszönték nekünk a részvételt, elkérték a feladatlapot és a jegyzeteinket, aztán mehettünk is Isten hírével :)

Egyébként fentebb említett mentőkérdés elvileg arra szolgál, hogy ha valaki keveset mond, akkor ezzel egy kicsit a vizsgáztató tud segíteni az illetőnek. Erről és a vizsga menetéről egyébként itt és itt olvashatnak többet az érintettek :) Visszatérve a mentőkérdésre, én egyértelműen pozitív jelnek tudom be, hogy nálunk ilyen nem hangzott el :D

Összességében úgy érzem, jól teljesítettünk, bár magamhoz képest talán egy kicsit... többre számítottam? :D Mindenesetre nagy kihívás lehet a vizsgáztatóknak fejenként kb 4-5 perc beszéd alapján értékelni az angol tudásunkat. Igen, a vizsgáztatók! Szesztay Margit tanárnő nem szólt sokat, ő inkább a pontozásra koncentrált, gondolom én :D Aki elmondta a vizsga menetét, felolvasta a szabályokat, stb., az Enyedi Ágnes tanárnő volt, és nem tudok rá mást mondani, mint hogy egy tündér! Hihetetlenül kedves hölgy, nagyon segítőkész volt, nagyon barátságos, kétszer is felolvasta nekünk a második feladat meghatározását, és nagyon közvetlen volt. Szerintem sokat oldott a bennünk lévő feszültségen, hogy ennyire kedves vizsgáztatót kaptunk :D

Még valami: a kódot nem elhagyni! Tanácsként azt kaptuk, hogy ragasszuk az indexünkre, miután levettük a ruhánkról :) Az írásbeli résznél is szükség lesz rá, ezért fontos, hogy ne kallódjon el.

Na, a lényeg lényege, hogy túléltem ezt is :D Elnézést a hosszú bejegyzésért :D

EDIT [2012. 05. 25. 7:37 AM]
Majd elfelejtettem! Dress code :D A fiúk nagy része farmer-ing kombóban jelent meg, de volt olyan is, aki teljesen lezser öltözékben, rövidnadrág-póló összeállításban nyomult, és senkit sem zavart. A hölgyek közül a legtöbben a "csinos, de nem fekete-fehér" megoldást választották, de itt is voltak teljesen hétköznapi viseletek is. Ahogy a szabályzatban is szerepel: "Formal dress is not required." És tényleg senki sem jelent meg díszmagyarban :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^