Subscribe:

Ads 468x60px

2011. július 12., kedd

Mi az a minor / specializáció?

Újabban egyre több kérdést kapok a specializációkkal és főleg a minorokkal kapcsolatban, úgyhogy úgy döntöttem, írok róluk egy kicsit :) A kérdések egy részét már feltették nekem többen is e-mailben, egy részét csak én írtam ide, mert úgy érzem, érdemes tisztázni.

FONTOS! Ezek a válaszok azt a rendszert tükrözik, amit én végzek. A japán szakon való átalakítások következtében nem állíthatom 100%-os biztossággal, hogy az alattam tanuló évfolyamokra is pontosan ugyanezek a szabályok lesznek érvényesek. Az általánosabb kérdésekre adott válaszaim viszont megbízhatóbbak :)

Ugyanaz a kettő (a minor és a specializáció)?
Igen és nem. Bölcsészkaron ahhoz, hogy megkapd a diplomádat, a főszakod mellett még pluszban tanulnod kell valamit. Ha a választott szakodon van ún. specializáció, akkor választhatod azt, vagy a minort; ha nincs specializációra lehetőség, akkor értelemszerűen minort kell végezned. Tehát mind a kettő a plusz kreditek összeszedésére alkalmas, de alapvetően különböznek egymástól.

Mi az a minor?
Második szak. Én jelenleg japán főszakos és angol minoros vagyok, ami annyit jelent, hogy a japános tantárgyak közül mindent el kell végeznem, az anglisztikás tárgyak közül viszont jóval kevesebbet, mintha anglisztika főszakos lennék. Hogy a szak tárgyaiból a minorhoz mit kell és mit nem kell elvégezni, azt az interneten megtaláljátok (linket lásd lejjebb).

Mi az a specializáció?
A specializáció a saját szakodon belüli plusz órák felvételét jelenti. Nem második szak, hanem a saját szakirányodon belüli "specializáció" - nem véletlenül hívják így. Hogy egy-két példát említsek: anglisztikán belül például van dráma és színház, angol a médiában, stb; germanisztikán belül magyarországi németek, kontrasztív nyelvészet és transzlatológia, stb; kínain belül tolmács- és fordítóképzés. Ugyanannyi plusz kreditet (50) tudsz vele összeszedni, mint ha minort végeznél, csak nem kell párhuzamosan egy másik szakot végezned.

Lehet mindkettőt végezni?
Lehetni lehet, de én nem ajánlom. Egyrészt bizonyos kreditszám felett már fizetni kell minden egyes felvett kreditért, magyarul hiába vagy államilag támogatott képzésen, perkálni kell. Másrészt szerintem megerőltető is lenne, vagy legalábbis sokat szenvednél az órarendeddel. (Persze vannak olyanok, akik két egyetemet is végeznek egyszerre, tehát kivitelezhető a dolog.)

Japán szakon van specializáció?
Az ELTÉn nincs. A japán szakosoknak mindenképpen második szakot, azaz minort kell választaniuk.

Minden szaknak van minor változata?
Nem, ez nem törvényszerű. A minorok listáját az ezen az oldalon lévő táblázatból tudod kinézni: ahol van élő link a minor oszlopban, annak a szaknak értelemszerűen van minorja.

Van olyan szak, amiből csak minor van?
Igen, van. Ha megnézed a fentebb linkelt táblázatot, láthatod, hogy például jelnyelvből és kreatív írásból csak minor létezik, főszakként nem végezheted.

Akkor a japánt ha minorként veszem fel, kevesebb órára kell bejárnom, de ugyanúgy megtanulok japánul?
Nem. A nyelvi minorok többsége nyelvtudáshoz van kötve. Japán minorra is csak akkor jelentkezhetsz, ha már van nyelvvizsgád. A követelményeket a fentebbi linket követve meg tudod nézni minden minorhoz: oda van írva, kell-e hozzá előképzettség. (Kivételt képeznek ez alól a keleti nyelveket tanulók - egy kínai szakos nyelvtudás nélkül felvehet japán minort, és fordítva. Ne kérdezzétek miért.)
Nem egészen ilyen egyszerű a dolog. 2011-től kezdve ugyan bárki elkezdheti a japán minort, előképzettség nélkül is, de érdemes jól meggondolni. Egyrészt szerintem komoly feladat, ha például a főszakod is sok tanulást és időt igényel, akkor érdemes átgondolni. Másrészt a japán szak bevallottan nem a nyelvtanításra fókuszál, így ha a nyelv magas szintű elsajátítása a célod, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Na, most úgy tűnik, mintha le akarnék beszélni mindenkit a japán minorról, pedig nem :D

Ha a szakomon van lehetőség specializációra, kötelező azok közül választanom?
Nem, nyugodtan választhatsz minort is. Nincsen megkötve a kezed ilyen tekintetben, nem muszáj specializációt végezned.

És ha ütik egymást a főszakos és minoros óráim?
Ez valószínű minden félévben elő fog fordulni, vagy ha mégsem, akkor vegyél egy lottószelvényt, mert iszonyatos mázlista vagy. Sajnos szinte törvényszerű, hogy nem tudsz bejárni minden órára. Amit mindenképpen próbálj meg elkerülni, az a gyakorlatok ütközése, ugyanis azokon kötelező megjelenni (és egy 10-12 fős csoportban nehezebb aláírattatni a haverral a jelenléti ívet, mint egy 150 fős látogatásköteles előadáson - a tanár úgyis gyakorlaton észreveszi, hogy több a név, mint a diák).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^