Subscribe:

Ads 468x60px

2011. május 26., csütörtök

Jegyeltérés és bátorítás

Ugyan már öt jegyem van az indexemben, ETR-en ezek közül csak egy szerepelt - egészen máig. Ma az amerikai kultúra jegyem is bekerült a rendszerbe, azonban nem ugyanaz, mint ami az indexembe O.o Míg Stanley Ward tanár úrtól személyesen ötöst kaptam, az ETR-ben négyes szerepel a tárgy érdemjegyénél. A szükséges lépéseket megtettem (vö. írtam e-mailt a tanár úrnak), ha történik valami változás, jelentkezem :) (Csak hogy ha más is ilyen helyzetbe kerül, tudja, mi a teendő. Kicsit kísérleti nyúlnak érzem magam, de ez van :D)

A másik, amit szeretnék megosztani mindenkivel, egy rövidke kis szösszenet Zonjineko blogjáról. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki elkeseredett/elbizonytalanodott a félévi jegyét illetően :) Íme:

Sometimes I hit the wall and learning Japanese becomes a chore.

It doesn’t happen every week or even every month but lack of motivation hits us all at some point.

However, it’s the people who push through that wall and continue their studies that will eventually become a Japanese ninja. ^_^

My favourite thought when studying Japanese seems all too hard is that even the dumbest, most stupid person in Japan knows how to read, write and speak Japanese to a higher level then you are now.

So while you’re thinking that it’s all impossible – it isn’t – there are 125 million Japanese (give or take few) to prove you wrong. They all read, write and speak Japanese to one degree or another and if they can, then so can you.

BTW I don’t like to, and never have, called anyone stupid or dumb but I think you get my point…..anyone (yes, you) is capable of learning Japanese. ^_^

Good luck!

5 megjegyzés:

Nana írta...

Na jó, de egy átlagos japán nem 1, 2, 3, iksz év alatt jut el az írás-olvasásig, és nem felnőtt korban kezdi... :)

Engem speciel az szokott vígasztalni, hogy a kandzsik száma tényleg limitált, az az 1900-valamennyi, és ha ezt az ember megtanulja, márpedig 4-5 év alatt meg lehet, akkor bármeddig el tud jutni a japántanulásban, mert "önjáróvá" válik.

És az is boldoggá tesz, hogy gyakorlatilag ebben a két félévben szinte minden fontosabb nyelvtant végigvettünk :)

Sok sikert a jegyátiratáshoz! :)

Dávid írta...

Engem az vigasztal, hogy egy normál japán se tud tökéletesen írni, de aztán eszembe jut, hogy nekünk konkrétan az lesz a munkánk, hogy tudunk japánul, ismerjük mind a 2000 hivatalos kanjit, meg azt a kb. 1000 kanjit is, ami nevekben még engedélyezett (és amit most akarnak kibővíteni még kb. 400-500 kanjival :D). Meg az lesz a munkánk, hogy tökéletesen tudjuk használni a keigot, nehogy azon múljon a tárgyalás a kedves ügyféllel, hogy a tolmács bunkón beszélt XD Vagy ha tanárok leszünk, szerintem kicsit égő, ha a tanár rosszul tudja a vonássorrendet. Ez demotiváló, de ha valaki arról kap diplomát, hogy tud japánul, az nem engedheti meg magának, hogy olyan alap nyelvtanokkal is problémája legyen, mint a passzív ragozás, vagy a keigo. Szerintem a japán tanuláshoz japán mentalitás kell, nem azért kell tanulni, hogy majd élhessünk, hanem azért kell élnünk, hogy tanuljunk. (Mondom ezt én, aki még órákra se járt be rendesen XD")

És szerintem erre nem elég az sem, amit az órán leadnak (mert a japán szak nem nyelviskola). Én pont ezért fogok teljes gőzzel japánozni a nyáron, ősszel már én leszek az, akin kiakadnak az elsősök, hogy "na mi sose fogunk így tudni japánul" :DD

Sedna írta...

Hát, ez most mindkettőtök részéről olyan 50-50 bátorítás és totál elkedvtelenítés volt egyszerre XDXD

lex írta...

Volt egy szakos tárgyam, amiből sikerült megbukni januárban, mert megmondtam a tanárnak, hogy sztem nem kell 5 évet lehúzni egy egyetemen, hogy valaki könyvtáros legyen - erre felajánlotta, hogy az UV-ig gondoljam át a véleményem :D Be is került a karó az etr-be; következő héten belátta, hogy igazam volt és átengedett egy kettessel - etr-be megint bekerült egy karó XD Mondom, az összesen már kiadja a kettest, de azért jártam a tanszéki titkárságra reklamálni, amíg át nem javították :)

Sedna írta...

Aranyos történet XD

Remélem nekem nem kell személyesen szaladgálnom majd... talán a tanár úr el tudja intézni nélkülem is :)

Megjegyzés küldése

Minden hozzászólást örömmel fogadok ^^